Alberto Contador testte positief in de Tour

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Tour-winnaar Alberto Contador heeft in de afgelopen Tour een positieve dopingtest afgelegd. In de urine van Contador werd een kleine hoeveelheid clenbuterol gevonden. De UCI heeft de Spanjaard van Astana voorlopig geschorst.

Contador is al sinds 24 augustus op de hoogte van zijn positieve test. De Spanjaard heeft het nieuws zelf bekendgemaakt. In de verklaring beweert hij dat de clenbuterol via verontreinigde voeding in zijn lichaam is gekomen. Op de middag heeft hij een persconferentie.

Belga

De positieve dopingtest vond plaats op 21 juli tijdens de tweede rustdag in Pau. Dat is de dag voor de laatste bergrit met aankomst op de Col du Tourmalet. Enkele dagen later won Contador voor de derde keer de Ronde van Frankrijk.

Contador is voorlopig geschorst door de UCI na zijn "niet-normale dopingtest". Dat is een standaardingreep. Contador had na een val op training in augustus al een punt gezet achter zijn seizoen. De Spanjaard ruilt deze winter Astana voor het Saxo Bank van manager Bjarne Riis.

De Internationale Wielerunie UCI heeft bevestigd dat het om een minieme hoeveelheid clenbuterol gaat. "De hoeveelheid is 400 keer minder dan door een WADA-lab moet gedecteerd kunnen worden", luidt het.

Ook het B-staal van Contador testte positief. "Gezien de kleine hoeveelheid zal de UCI in overleg met het WADA extra wetenschappelijke onderzoeken uitvoeren voor een conclusie te trekken."


Misschien ook interessant: