Pellizotti is nu toch twee jaar geschorst

Photo: courtesy
Team Liquigas

Photo: courtesy
Team Liquigas

De Internationale Wielerunie heeft voor het Internationaal Sporttribunaal TAS zijn gram gehaald in de dopingzaak tegen de Italiaan Franco Pellizotti. Die zal nu toch, net als Pietro Caucchioli, twee jaar geschorst zijn.

De UCI zette de nu 33-jarige Pellizotti vorig jaar net voor de Ronde van Italië aan de kant na afwijkende bloedwaarden in zijn biologisch paspoort, wat kan wijzen op dopinggebruik.

Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) legde Pellizotti een schorsing van 2 jaar op, maar stelde hem in oktober weer buiten vervolging "bij gebrek aan bewijzen".

De UCI was het daar niet mee eens en trok naar het TAS dat de International Wielerunie gelijkgeeft. Twee jaar geleden won Pellizotti het bergklassement in de Tour de France.

Het TAS bevestigde ook de schorsing van de 35-jarige Pietro Caucchioli (ex-Lampre). Hij werd in juni voor twee jaar geschorst door het CONI, maar besliste beroep aan te tekenen bij het TAS.

De UCI is heel tevreden met de uitspraak van het TAS. "De erkenning door het TAS betekent veel voor de toekomst van het biologisch paspoort, het wielrennen en de sport", klinkt het bij de UCI.

Het was de eerste keer dat de geldigheid van het biologisch paspoort van de UCI onder de loep werd genomen. Pellizotti moet ook nog een fikse boete betalen. De ex-renner van Liquigas moet 115.000 euro ophoesten.


Misschien ook interessant: