'Meerbeke heeft de enige echte Ronde-finale'

Meerbeke zet alles op alles om de aankomst van de Ronde van Vlaanderen te behouden. Het project "Hier is de Ronde thuis" verzamelde al meer dan 40.000 handtekeningen. "Wij zitten nog lang niet aan onze limiet", zegt woordvoerder Geert Vandenbon.

Het project "Hier is de Ronde thuis" werd vandaag in het stadhuis van Ninove voorgesteld. Meerbeke kreeg in 1973 voor het eerst de aankomst van de Ronde van Vlaanderen toegewezen en wil dat zo houden, ondanks zware concurrentie van Oudenaarde en Ronse.

"De Ronde van Vlaanderen zonder Muur van Geraardsbergen en de Bosberg in de finale is als de Rolling Stones zonder Jagger en Richards", zegt Geert Vandenbon, woordvoerder en drijvende kracht achter het project. "Met alle respect voor onze concurrenten, maar Meerbeke heeft de enige echte finale."

"Bovendien zitten wij nog niet aan onze limiet. Alle wegen in de buurt van de finale werden of worden onder handen genomen. Daarnaast hebben we nog een extra troef: de Congoberg."

De Congoberg in Galmaarden ligt op 8,5 kilometer van de finish in Meerbeke, is 59 meter hoog en stijgt gemiddeld met 5,6%. "Als de organisatie het parcours zwaarder wil maken, dan hebben we nog een extra troef."

Voor ploegleider Hendrik Redant hoeft die nieuwe helling niet. "Het parcours is nu al pittig genoeg. We zouden anders ook de Muur oneer aandoen en de renners zouden hun krachten sparen. Maar ik wil alleen de finish in Meerbeke."

Het comité voor het behoud van de aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Meerbeke heeft al 40.000 handtekeningen ingezameld, en via een website kwamen daar nog zo'n 2.500 handtekeningen bij.

Ook renners als Tom Boonen, Stijn Devolder en Nick Nuyens hebben hun steun betuigd. Eric Leman, die zowel in Merelbeke als Meerbeke won, is fan van Meerbeke. "Als je de Halsesteenweg (de laatste rechte lijn, red.) opdraait, dan is dat toch iets bijzonders, heroïsch."

(Foto: VRT)


Misschien ook interessant: