Tour de France

Le Tour: 'Ik besef het nog niet'

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Jelle Vanendert heeft een schitterend moment uitgekozen om zijn eerste profzege te vieren. Met een indrukwekkende solo verraste hij vriend en vijand, maar zelf bleef hij er opvallend nuchter bij. "Ik denk dat het besef pas later komt", zegt Vanendert.

Vandendert maakte optimaal gebruik van een moment van wapenstilstand in het groepje van de toppers.

"Ik ging van ver aan, maar ik had de indruk dat Contador en Evans alleen maar konden reageren. Al de rest hing er ook maar bij. Ik was de enige die niets te verliezen had, want ik heb geen klassementsambities."

"Ik had niet verwacht dat ik zou standhouden, maar ik dacht: ik val liever aan dan dat ik door een demarrage word gelost."

Vanendert graaide 40 bergpunten mee op de top van Plateau de Beille en kroonde zich zo tot de nieuwe bergkoning. Hij leidt nu de dans in het bergklassement met twee punten voorsprong op Samuel Sanchez. "De bollentrui? Dat moet ik vanavond eerst eens rustig bekijken."

Philippe Gilbert viel zijn kamergenoot Jelle Vanendert dolgelukkig in de armen. "Ik ben even emotioneel als bij een zege van mezelf. Nog meer zelfs."

"Ik heb Jelle als jeugdrenner al mooie dingen zien doen. Daarna heeft hij veel pech gehad bij de profs, maar hij heeft er altijd hard voor gewerkt. In al die jaren zijn we vrienden geworden."

"Of er een nieuwe topklimmer als Van Impe (de laatste Belg vóór Vanendert die een bergrit won in de Tour, red) is geboren? Dat weet ik niet. Het geeft wel vertrouwen voor de Alpen."

"De bergtrui? Daar spreekt hij al een paar dagen over", verklapt Gilbert.

Herman Frison had gehoopt hoge toppen te kunnen scheren met Jurgen Van den Broeck in de cols, maar Jelle Vanendert neemt zijn rol onverwachts over.

"De manier waarop hij hier wint, is schitterend", zegt de ploegleider van Omega Pharma-Lotto. "Zijn geluk was dat de klassementsrenners naar elkaar keken, maar je moet wel de kracht en het inzicht hebben om dat vol te houden."

"We hadden hem gevraagd om zich koest te houden tot de slotklim. Toen hij vlot meeschoof, hebben we gezegd dat hij alles of niets moest spelen. Die beelden van zijn finish waren geweldig. Ik kreeg er echt kippenvel van."


Misschien ook interessant: