Tour de France

Le Tour: Andy Schleck zet Tour op z'n kop in Galibier-rit

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Andy Schleck heeft na een aanval van 60 kilometer de koninginnerit op zijn naam geschreven. Zijn broer Fränk werd nog tweede. Contador is de grote verliezer van de rit naar de Galibier. Voeckler redt nipt zijn trui en rijdt morgen voor de tiende dag op rij in het geel.

Leopard was met een plan de 18e rit gestart. Het stuurde Posthuma en Monfort mee in de ontsnapping. Met Monfort en Devenyns kleurden twee Belgen die vlucht. Aan de voet van de Col d’Agnel vonden Burghardt, Silin en Delage aansluiting bij de 16 koplopers. Het peloton liet de vluchters uitlopen tot 9’10”.

Op de Col d’Agnel dunde de kopgroep al zienderogen uit. De Izoard eiste nog meer zijn tol. Slechts vijf renners hielden het uit. Iglinski bereikte als eerste de top. Ook Roche, Devenyns, Silin en Monfort kwamen voor het peloton met de favorieten boven.

Intussen werd het plan van Leopard helemaal duidelijk. Andy Schleck zette op 60 kilometer de boel op stelten. Niemand reageerde op de aanval van de jongste van de Schlecks. Monfort wachtte trouw op zijn kopman om samen af te dalen.

Monfort verzette bergen werk in de winderige aanloop naar de Galibier. De renners van Leopard kregen enkel medewerking van De Weert. Roche, Silin en Iglinski waren een blok aan hun been.

Tegen een Spaanse coalitie in de groep met de andere favorieten leek Andy Schleck een vogel voor de kat. Maar dankzij een imponerende Monfort liep het verschil zelfs op.

Vrij snel in het begin van de klim moest Schlecks luxekopman echter afhaken. Schleck stond er alleen voor met nog meer dan vijftien kilometer te gaan. De andere favorieten keken naar elkaar in plaats van samen te werken. De voorsprong van Schleck liep op tot vier minuten.

Evans voelde zich bedreigd en nam toch zijn verantwoordelijkheid. In een gevecht man-tegen-man bleef Andy Schleck buiten schot. Vanendert ging goed mee, maar botste op vier kilometer van de meet op zijn limiet. Twee kilometer later paste ook Contador.


Misschien ook interessant:

Reactions/comment:358


svenissimus

Published by: svenissimus at 2011-07-21 18:09:12Bertje viel tegen, Babyschleck zet heel het kot op stelten en Kuifje houdt zijn kansen meer dan gaaf. Ik ben benieuwd of iets dergelijks morgen weer mogelijk is.

Reply