Tour de France

Le Tour: Rolland verrast de favorieten op Alpe d'Huez

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Pierre Rolland, de luxeknecht van Voeckler, heeft alle favorieten een neus gezet. Contador leek de rit naar zich toe te trekken, maar Sanchez en Rolland kwamen terug. Thomas Voeckler moet na tien dagen de gele trui afstaan aan Andy Schleck

“Wat Andy Schleck kan, kan ik ook” moet Contador gedacht hebben, na de tik die de Spanjaard gisteren kreeg. Hij probeerde het nog straffer te doen. Op één van de eerste steilere stukken van de Col du Télégraphe plaatste Contador al zijn demarrage.

Fränk Schleck, Basso, Cunego en ook de bolletjestrui Vanendert moesten meteen passen. Bij één van de volgende prikken “en danseuse” losten Voeckler en Evans. De Fransman bleef lange tijd op een halve minuut hangen, maar zou later opgeraapt worden door de groep-Evans.

Intussen haalden Contador en Andy Schleck in een mum van tijd de koplopers in. Enkel Costa en Riblon konden daar volgen. Cadel Evans knapte opnieuw in zijn eentje het werk op. Dit keer gaven Rolland en Voeckler hem wel steun, tot de geletruidrager ook daar moest passen.

Sanchez sprong uit de groep-Evans weg. In de afdaling beende hij de groep met Contador en Schleck bij. Voor de voet van Alpe d’Huez waren Contador en Schleck er aan voor de moeite. Het groepje met onder andere Evans, Cunego en Fränk Schleck vonden aansluiting en even later volgde het peloton met Voeckler.

Contador herhaalde zijn dansje van op de Télégraphe op de Alpe d’Huez. Dit keer kon Andy Schleck niet volgen. Evans plakte in het wiel van de jongste van de Schlecks. Contador reed van hen weg en nam meer dan een minuut.

De drievoudige Tour-winnaar kon echter niet voldoende tijd nemen op Sanchez en Rolland. Ze keerden terug en Rolland verraste een volledig leeggereden Contador.


Misschien ook interessant: