Pellizotti rijdt als snelste de Kronplatz op

Photo: courtesy
Hugo Tack

Photo: courtesy
Hugo Tack

Franco Pellizotti heeft de loodzware klimtijdrit naar de Kronplatz gewonnen. Pellizotti topt een Italiaans podium met Sella en Simoni. Alberto Contador eindigde vierde en is steviger leider. Jurgen Van den Broeck behoudt zijn plaats in de top tien. Het vat van Emanuele Sella was nog niet leeg na het vuurwerk dat hij in de Dolomieten had afgestoken.

De dubbele ritwinnaar zette een scherpe tijd neer en leek op weg naar een nieuwe zege. Maar dankzij een indrukwekkend tweede deel dook Pellizotti nog onder de tijd. Ook Gilberto Simoni kon zich uitleven. Hij werd derde en rukt op van de zesde naar de derde plaats in de stand.

Contador liep nog een beetje uit op zijn naaste rivaal Riccardo Ricco, Di Luca verloor veel tijd en is nog maar zesde. Jurgen Van den Broeck, de revelatie in deze Giro, werd knap twaalfde en houdt stand in de top tien: hij zakte wel van acht naar negen. Sella staat 1 seconde voor hem. Contador lijkt goed op weg om deze Giro te winnen. Zijn roze trui op de Kronplatz kreeg hij uit handen van Eddy Merckx.

In de eerste individuele tijdrit werd Jurgen Van den Broeck dertiende. Maandag deed de Silence-renner nog een plaats beter. "Bij de start had ik gezegd: ik reken op een verlies van drie minuten."

"Het eerste deel van de tijdrit liep voor geen meter. Ik had wel de indruk dat het tweede deel beter ging. Al ben ik mezelf toch meermaals tegengekomen. Die laatste kilometer is eindeloos lang."

Vlak voor de start werd de hartslag van Van den Broeck nog omhoog gejaagd.

"Ik had mijn fiets 's ochtends laten wegen, maar vlak voor de start zeiden ze dat hij te licht was. Zo moest ik nog stressen tot één minuut voor de start."


Misschien ook interessant: