Tour de San Luis

Levi Leipheimer onttroont Contador in tijdrit

Photo:
© Omega Pharma - Quick Step

Photo:
© Omega Pharma - Quick Step

In Argentinië heeft Levi Leipheimer de macht gegrepen in de Tour San Luis. De Amerikaan zorgde in de tijdrit voor een derde zege voor de Omega Pharma-Quick Step-ploeg. Hij neemt ook de nieuwe leiderstrui over van Alberto Contador, die pas zesde werd in de chrono.

De Ronde van Luis kan omgedoopt worden tot de Ronde van Omega Pharma-Quick Step. Want na twee zeges voor Francesco Chicchi deed Levi Leipheimer nu de champagne knallen.

Hij heeft op z'n oude dag al vroeg in het seizoen het goeie ritme gevonden. Hij verpulverde de tijd van Vincenzo Nibali. Na Leipheimer moest enkel nog Contador over de streep komen, maar die bleek geen bedreiging.

Over 20 kilometer verloor de Spanjaard, die gisteren wel een lastige rit won, een minuut op Leipheimer. Alberto Contador reageerde redelijk laconiek op zijn toch pijnlijke vertoning in de tijdrit. "Tijdrijden in januari? Dat kan toch niet goed zijn."

Boonen nam geen snipperdag, maar testte ook nog eens zijn benen tegen de klok. Met succes, want Boonen was nauwelijks een halve minuut trager dan Contador.

Voor Leipheimer kwam zijn zege niet als een verrassing. "Na de bergrit woensdag en de verkenning donderdagochtend wist ik dat ik kans maakte. Ik haalde er het maximum uit."

"Simpel was het nochtans niet. De wind speelde een belangrijke factor. Vooral de laatste vier kilometer waren erg zwaar."

Vrijdag staat er weer een bergrit op het programma. "Daar maak ik me geen zorgen over. Ik voel me sterk en het team is erg gemotiveerd." Leipheimer hoopt zijn leiderstrui te houden tot zondag, dan wordt de zevende en laatste rit afgewerkt in de Argentijnse rittenkoers van eerste categorie.


Misschien ook interessant: