World Championship, Cyclo-cross, Elite

'Tactisch wordt dit een heel simpel WK'

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Het parcours van het WK in Koksijde is zwaar en dus valt er weinig te helpen. De Belgen hebben met Nys, Albert en Pauwels drie speerpunten. Zij blikken vooruit. "Zondag wordt zoals een Champions League-wedstrijd voor 50.000 man, een uur lang."

Sven Nys is helemaal klaar voor het WK, ondanks zijn zwakke prestatie in Hoogerheide vorige week: "Dat was ingecalculeerd en het gebeurde ook de laatste jaren. Ik zit vol vertrouwen en ben niet ongerust over dat ene doel: wereldkampioen worden."

Die uitspraak is on-Nys: "Ik beschouw het parcours, met veel zandstroken, als mijn speeltuin. Mijn zelfvertrouwen is groot, zeker na wat ik dit seizoen al liet zien op mijn leeftijd." Nys is 35.

Verliezen zou dus ontgoochelend zijn? "Een WK-verlies is niet nieuw voor mij. Die ontgoocheling duurt maar één week. Maar Koksijde wordt als een CL-match: 50.000 man en er valt een goal. In dat lawaai rijden wij 1uur lang."

   over Niels Albert zegt Nys: "Hij zou een bondgenoot  kunnen zijn. We hebben dezelfde interesses en denken hetzelfde over de race. We zouden mekaar kunnen vinden. Ik heb een goed gevoel om die samenwerking met Niels tot een goed einde te brengen. Dat realiseren zou trouwens uniek zijn, we komen namelijk uit hetzelfde dorp en zijn allebei topfavoriet."

   over Zdenek Stybar zegt Nys: "Je moet Stybar kwijtspelen, hem het leven zuur maken en gaten laten dichten, zodat hij over zijn toeren naar het zand gaat.

Niels Albert heeft de laatste weken veel op zijn Playstation gespeeld, zegt hij. "James Bond. Ik moet de anderen "flikken" en zorgen dat ik zelf niet "geflikt" word." Net zoals in de koers.

Albert is ontspannen. "Ik voel weinig stress voor zondag. Ik ben niet de enige die zijn seizoen moet redden. Dat geldt ook voor Zdenek Stybar. Wij hebben nog iets recht te zetten."

"Het wordt een makkelijk WK. Er is weinig tactiek mee gemoeid. Daarvoor is het parcours te zwaar. Niemand zal iets kunnen betekenen voor iemand anders. Ik voel me goed. Nys is mijn favoriet."

Kevin Pauwels is de derde Belgische favoriet. "Ik wil heel graag winnen zondag, zoals iedereen. Maar het wordt niet simpel. Ik moet hopen op een superdag."

Er zijn afspraken gemaakt in de Belgische ploeg. "Welke? Zoals elk jaar: niet achter elkaar koersen en de premie van de winnaar wordt verdeeld. Maar je moet altijd de wedstrijd zelf afwachten."

"Bij de start kan ploegmaat Klaas Vantornout een belangrijke rol spelen. De start is cruciaal en Klaas kan doortrekken. Zijn er andere  concurrenten dan Stybar voor de Belgen? Je weet nooit, een Fransman kan een superdag hebben."


Misschien ook interessant: