Merckx: 'In het wielrennen gaan ze veel te ver'

De wielerwereld reageert met gemengde gevoelens na de uitspraak van het TAS in de zaak-Contador. "We winnen, maar dit is een trieste dag", vindt de UCI. Eddy Merckx reageert bijzonder scherp vanuit Qatar: "Er zijn mensen die de sport dood willen."

De Internationale Wielerunie beet zich, samen met het WADA, vast in de clenbuterol-zaak van Contador. Na anderhalf jaar is er eindelijk een uitspraak, in het voordeel van de UCI.

Na de uitspraak publiceerde de wielerunie een reactie op haar site: "Door het argument van de verdediging (besmet vlees, red) te weerleggen, volgt het TAS ons standpunt."

"Toch is dit een trieste dag voor de sport. Maar we zijn tevreden dat een pijnlijke periode voor het wielrennen eindelijk is afgerond."

UCI-baas Pat McQuaid: "Velen denken dat dit een overwinning is, maar in dopingzaken zijn er geen winnaars. Elke dopingzaak is er één te veel."

Sporza belde met Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond: "Dit is een zaak tussen een Spaanse renner en de UCI. Als Belgische bond hebben wij geen inzage in dit dossier, maar wij stellen vast dat het reglement gevolgd is. Voor de uniformiteit van de bestraffing van dopinggebruik is dit heel goed."

Nog reacties:

   Eddy Merckx, vanuit Qatar: "Ik vind dit heel spijtig voor het wielrennen. Er zijn blijkbaar mensen die de sport dood willen. Alleen in onze sport kan zoiets gebeuren. Dit is voor  niemand goed, ook niet voor sponsors. Contador verdient dit niet. Dopingtesten zijn nodig, maar in de koers gaan ze te ver, vind ik. Er waren geen duidelijke bewijzen voor dopinggebruik, want anders hadden ze Contador al vroeger geschorst."

   John Lelangue (BMC, ploeg van Cadel Evans): "De schorsing van Contador verandert niks voor ons. Ik bereid de Tour niet voor om Contador in het verlies te rijden. Maar wel om Cadel te doen winnen. Ik hou me niet bezig met anderen."

Andy Schleck (nu de winnaar Tour 2010): "Voor mij is er geen enkele reden om gelukkig te zijn. Eerst en vooral vind ik het spijtig voor Alberto. Ik heb altijd in zijn onschuld geloofd. Het enige positieve aan heel deze zaak is dat er na 566 dagen eindelijk een uitspraak is. Dat ik nu winnaar ben van de Tour maakt me niet blij. Mijn doel is om op een sportieve manier de Tour te winnen."


Misschien ook interessant: