Tour de France

Le Tour: Cavendish wint als een duiveltje uit een doosje

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Mark Cavendish (Sky) heeft met een majestueuze sprint zijn tweede ritzege in de wacht gesleept. De Britse wereldkampioen remonteerde met een ultieme inspanning de vluchters in de slothectometers. "Ik had nog zoveel energie over, want ik heb deze hele Tour nog niks gedaan."

De aanvalslustigen kregen een laatste kans om zich uit te leven. Het duurde dan ook een tijdje voor een groepje kon wegrijden. Een zestal, met de onvermijdelijke Mørkøv, kreeg geen goedkeuring van het peloton, maar een omvangrijkere bende kon niet beteugeld worden.

Bij de 16 vluchters zaten drie Belgen: Nuyens, Boeckmans en Vanendert. Met ook nog sterke beren als Boasson Hagen, Vinokoerov, Millar en Kroon erbij groeide de hoop op een geslaagde onderneming.

Enkele ploegen hadden toch de slag gemist, tot woede van hun ploegleiders. Onder meer BMC, FdJ, Omega Pharma-Quick Step en Rabobank kregen een straftraining. Zo zorgden ze ervoor dat het verschil niet te groot werd, tot maximaal 3'30".

Toen het vooraan ontplofte, moest Boeckmans lossen. Door een aantal versnellingen werd de vluchtersgroep uitgedund.

Nuyens kraakte net voor de laatste klim. Hansen, Vinokoerov en Paolini hielden de strijd het langst vol, maar ook zij werden ingerekend. Eerst door het trio Roche, Klöden en Luis Leon Sanchez. Kirijenka, Oss en Gilbert konden de sprong niet maken.

In de laatste kilometer dichtte Wiggins zelf het laatste gaatje met de kopgroep, die al aan het sprinten was. Een verbluffende Cavendish reed echter jan en alleman voorbij en werkte het knap af. Hij stond alleen op de foto.

De 22e ritzege van Mark Cavendish in de Tour was er een om in te kaderen. "Ik moest vroeg gaan, want de kopgroep was nog weg. Maar ik wou vandaag ook vroeg gaan. Ik heb deze Tour nog niks gedaan en had nog zo veel energie over."

"Op 600 meter ging ik. Ik wist dat het zou lukken. Ik voelde me de hele dag goed. Ik kon me nog niet echt tonen in deze Tour, omdat we voor het geel vechten."

"Vanochtend op de bus zei Sean (ploegleider Sean Yates, red) dat het een rustige dag zou worden. Ik stak echter mijn hand op en vroeg: "Please, give me a chance" (Geef me astublieft een kans).

"Wiggins, Froome en Rogers gingen akkoord en ze hebben voor een sprint gezorgd. Het werd zo wel een van de hardste ritten in deze Tour. Ik ben zo blij dat de jongens met wie ik al drie weken rijd mij geholpen hebben. En ik ben opgelucht dat ik win. Ik heb zo lang gewacht op een kans."


Misschien ook interessant: