UCI neemt Armstrong zijn zeven Tour-zeges af

Lance Armstrong is zijn zeven Tour-zeges kwijt. De Internationale Wielerunie UCI sluit zich aan bij de beslissing van Usada. "Lance Armstrong heeft geen plaats in wielrennen."

Lance Armstrong werd in een rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada van zijn voetstuk neergehaald. Ex-ploegmaten getuigden tegen hem en zagen hem als spil in een groot dopingschandaal. Het Usada schorste Armstrong en nam hem zijn Tour-zeges af. Nu moest de UCI beslissen of ze die straf overnam. En dat deed de UCI.

"Ik bevestig dat de UCI niet in beroep gaat bij het TAS en de sanctie van het Usada aanvaardt", zei UCI-voorzitter Pat McQuaid op een persconferentie in Genève. "Wij zullen Armstrong schorsen en hem zijn zeven Tourzeges afnemen."

"Lance Armstrong heeft geen plaats in het wielrennen. We bevestigen ook de schorsingen voor de getuigen in de zaak en bedanken hen voor hun getuigenis."

"Dit is een heel belangrijke dag voor het wielrennen. Het wielrennen heeft met het Usada-rapport een zware klap geïncasseerd. Mijn boodschap aan het wielrennen, onze renners, onze sponsors en onze fans is: het wielrennen heeft nog een toekomst."

"Dit is niet de eerste keer dat het wielrennen op een keerpunt komt of opnieuw moet beginnen en een pijnlijke confrontatie met zijn geschiedenis moet aangaan. Het zal dat met vernieuwde kracht doen en iedereen mag er zeker van zijn dat er een weg voorwaarts is."

McQuaid benadrukte ook dat hij niet aan opstappen denkt, ook al lag de UCI de laatste tijd zwaar onder vuur. "Toen ik in 2005 aantrad, maakte ik van de strijd tegen doping mijn prioriteit. En dat is het nog steeds."

"Ik geef toe dat er een dopingcultuur in de sport was, maar daar hebben we de laatste jaren veel aan gedaan. Ik ben niet van plan om op te stappen als UCI-voorzitter. Ik kan wel voor de UCI spreken en als ik sorry moet zeggen, dan zeg ik: "Het spijt me dat we niet elke verdomde dopinggebruiker op heterdaad hebben kunnen betrappen en uit de sport gooien."

McQuaid zei op de presconferentie dat hij "gedegouteerd" was toen hij het Usada-rapport las. Hij haalde de getuigenis van David Zabriskie aan, die vertelt dat hij tot doping werd gedwongen.

"Dit is zonder twijfel de zwaarste crisis die het wielrennen al heeft doorstaan", zegt McQuaid. "In het Chinees bestaat het woord "crisis" uit twee tekens: een staat voor "gevaar" en een voor "kans"."

"Ik zie dit ook graag als een kans. Een kans om te beseffen dat onze sport in gevaar is en dat we allemaal moeten samenwerken om vooruit te gaan."

Wat gebeurt er nu met de Tour-zeges van Armstrong? "Het is aan de directie van de UCI om over zulke zaken te beslissen", zegt McQuaid. "Vrijdag houden we daarover een speciale vergadering."

Volgens oud-ploegmaats van Armstrong heeft de UCI twee positieve dopingtests van de Amerikaan, uit de Tour van 1999 en de Ronde van Zwitserland van 2001, toegedekt.

"De UCI ontkent dat formeel. Die beschuldigingen zijn vals, er was helemaal niets", zegt McQuaid, die ook nog eens uitlegde waarom de UCI tussen 2002 en 2005 van Armstrong 125.000 dollar had gekregen: "Dat hebben we aanvaard voor de strijd tegen doping. Dat is in alle openheid gebeurd en dat geld is voor goede doeleinden gebruikt."


Misschien ook interessant: