Zonhoven, Cyclo-cross

Nys heeft het laatste woord in Zonhoven

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Sven Nys heeft ook de tweede Superprestige-veldrit van het seizoen gewonnen. In Zonhoven hield hij in een spannende finale Niels Albert af. Een paar manoeuvres waren op het randje. "Maar als dat al niet mag, kunnen we beter gaan badmintonnen", zegt Albert.

De zon en de regen zorgden voor een regenboog als decor boven de Molenheide. Het leek een voorteken voor regenboogtrui Niels Albert om ook te schitteren in het zand van Zonhoven.

Het was nochtans Klaas Vantornout die voor het openingsakkoord zorgde. Albert zette het zelf recht, Vantornout moest passen. Algauw kwamen ook de twee andere toppers, Sven Nys en Kevin Pauwels, aansluiten.

In De Put, een verraderlijke zandafdaling, ging Pauwels over de kop. Hij mocht meteen zijn ambities opbergen. Zo kregen we een tweestrijd tussen Albert en Nys vooraan. Een verbeten Lars van der Haar kwam nog wel even aansluiten, maar hij moest zijn inspanning snel bekopen.

In een beklijvende slotronde wisselden Nys en Albert stuivertje. Ze gingen schouder aan schouder in de bochten om de koppositie te hebben voor de sprint. Albert leek de bovenhand te nemen, maar Nys had nog een aas in zijn mouw en ging er alsnog over.


"Dit was een thriller", verwijst Sven Nys naar de spannende slotfase. "Met de Kopenbergcross en Zonhoven heb ik in 1 week 2 heel mooie races gewonnen. Daar tekent iedereen voor het seizoen voor."

"Ik had een goed gevoel, misschien net iets minder dan donderdag. Ik voelde dat ik de koers onder controle had. Iedereen dacht dat het in De Put zou gebeuren, maar dan is het nog te ver."

"Het gewring was op het randje, maar het was een eerlijk gevecht. Een sprint kon je dit niet noemen. Maar het was
spannend tot het einde. Dat ziet het publiek graag en de renners ook."

Niels Albert staat bekend als een gepatenteerd zandcrosser, maar in Zonhoven moest hij zijn meerdere erkennen in Nys. "We waren alletwee even sterk, maar hij had nog net iets meer over."

"Het was wat trekken en duwen in de slotfase. De fietsen vlogen tegen elkaar, het kraakte aan alle kanten, maar er is niets gebeurd dat niet door de beugel kon. Als dit al niet meer mag dan kunnen we ook gaan badmintonnen."

"Ik had op een gegeven moment wel een kloofje, maar ik kwam mezelf toch wat tegen. Het was ook te ver om het vanaf daar alleen te proberen", zegt Albert.

Kevin Pauwels (vierde): "Ik viel zwaar in De Put, maar het valt nog mee. Op het einde had ik wel wat last van mijn rug. Toen ik viel lag het tempo gewoon te hoog voor mij, misschien dat ik daarom viel. Maar ik had toch nog derde kunnen worden. Ik doe nog altijd mee in de SP-stand, maar het is nog lang."

Bart Aernouts (derde): "Als je ziet hoe goed Niels en Sven de laatste weken zijn, dan weet je dat er maar één plek overblijft op het podium. Stiekem hoop je daar wel op, maar vandaag viel het allemaal goed op het einde. Er waren er een paar die zich hadden opgeblazen, terwijl ik geen foutjes heb gemaakt."


Misschien ook interessant: