Le Tour: De Gendt: 'Mik op rit en klassement in Tour'

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Thomas De Gendt heeft één duidelijk doel voor 2013: de Tour. Hij hoopt er net als in de Giro van dit jaar uit te pakken met een ritzege én een goed klassement. "Met een plaats in de top tien zal ik al heel blij zijn."

De Gendt was er dit jaar in de Tour niet bij, omdat hij trouwde op de dag van de proloog. Volgend jaar zet hij alles op de Tour. Dat vertelde hij aan Sporza op Curaçao, waar hij onlangs met enkele collega's het einde van het seizoen vierde.

"Ik ga er in ieder geval voor trainen, we zullen wel zien waar we uitkomen", zegt De Gendt over de Tour van volgend jaar. "In de Giro is het gelukt om een rit te winnen en een goed klassement te rijden, dat moet in de Tour ook wel lukken."

Als hij voor 2013 één overwinning moet kiezen, wat wordt dat dan? "Een rit in de Tour. Ik heb het rittenschema nog maar vluchtig bekeken en nog niet echt bestudeerd. Maar Alpe d'Huez ligt me wel."

In 2011 werd De Gendt zesde in de rit naar Alpe d'Huez. "Volgend jaar wordt hij twee keer beklommen in één korte etappe. En een korte etappe betekent dat het extra lastig zal zijn. Zo'n rit moet me liggen."

En de lange rit (240 km) naar de Mont Ventoux? "Er is geen helling in de aanloop naar de Ventoux. Dat wil dus zeggen dat we met 200 man aan de voet zullen staan. Dat is lastig. Ik vind het jammer dat ze er geen echt zware bergetappe van gemaakt hebben."

Het klassement dan: waar staat hij in zijn stoutste dromen? "Ik ga daar geen plaats op plakken", zegt De Gendt. "Het podium is volgens mij te hoog gegrepen. En ook de top vijf is, denk ik, te hoog. Maar dat zei ik voor de Giro ook. Je weet nooit, er moet altijd nog gekoerst worden. In de Giro stond ik een paar dagen voor het einde in de top 10. Als ik dat in de Tour kan halen, zal ik al heel blij zijn."


Misschien ook interessant: