Alberto Contador is eindwinnaar in Giro

Photo: courtesy
Lotty Beckers

Photo: courtesy
Lotty Beckers

Alberto Contador heeft de eindzege niet meer uit handen gegeven in de afsluitende tijdrit in Milaan. Zijn rivaal Riccardo Ricco verloor nog meer tijd. Jurgen Van den Broeck wint nog een plekje en eindigt de Giro als zevende. De Italiaan Marco Pinotti mocht vrij vroeg starten en kon van een gunstige wind profiteren om een snelle tijd te rijden. Niemand kwam er nog aan. Ook Van den Broeck niet, maar die springt wel over uittredend laureaat Di Luca.

In de strijd voor de oppergaai was het snel duidelijk dat Ricco niet aan Contador kon tornen. De Spanjaard wint de Giro zonder een enkele ritzege. Een opmerkelijke zege voor Contador, zijn voorbereiding was verre van ideaal. Hij kreeg pas een week voor het vertrek te horen dat zijn ploeg Astana mocht deelnemen aan de Giro.

Alberto Contador is de eerste Spaanse winnaar van de Giro sinds Miguel Indurain in 1992 en 1993. Na de Tour van 2007 is het Contadors tweede grote Ronde. "Nu zal iedereen me wel kennen zeker?"

"De rit van afgelopen vrijdag was beslissend. Ik heb toen met mijn hoofd moeten fietsen en kon toch het roze behouden. Dat was een slag voor mijn concurrenten", glunderde Contador. "Na het njet van de Tour zit dit seizoen vol verrassingen. Straks de Ronde van Spanje, dat wordt ook wat. Ik heb deze Giro dag per dag beleefd. Ik wist niet waar ik zou uitkomen. Met de Tour ben je een heel jaar bezig."

Astana-teammanager Johan Bruyneel lacht in zijn vuistje. De zege van Contador is een revanche. "Daden zeggen meer dan woorden. Ik hoop dat ASO, dat de Tour organiseert, van de schitterende prestatie van Astana akte heeft genomen."

"Ik hoop dat ASO ook heeft gezien hoe professioneel Astana zich heeft gedragen en dat gedurende het hele seizoen al. In zeer korte tijd zetten we een team op poten en winnen we de Giro."

"Ik ben zeer trots op mijn team. En ik kan maar niet begrijpen waarom we onze titel in Frankrijk niet mogen verdedigen. Alberto Contador is onze kampioen en op deze kampioen bouwen we voort."


Misschien ook interessant: