Kemna: 'Johan Capiot zette me aan tot doping'

In Nederland staan de (ex-)renners de voorbije dagen in de rij om dopinggebruik op te biechten. Rudie Kemna is de laatste die een boekje opendoet. Hij neemt Johan Capiot mee in zijn val. Kemna is nu aan de slag bij Argos. Het team zet de ploegleider even aan de kant, maar blijft hem steunen.

Kemna, Nederlands kampioen in 2003, doet zijn verhaal in NUsport magazine, dat vrijdag pas verschijnt. Volgens Kemna is hij pas overstag gegaan toen Capiot in 2002 ploegleider werd bij Shimano.

Capiot zou "groene zones" geïntroduceerd hebben, periodes waarin renners niet koersten als ze epo namen. Volgens Kemna sloeg de sfeer bij na de komst van Capiot als ploegleider helemaal om bij Shimano.

Capiot wou niet reageren op het verhaal. Als renner won hij onder meer drie keer de Brabantse Pijl en twee keer de Omloop.

De 45-jarige Kemna is aan de slag als ploegleider bij WorldTour-ploeg Argos. Na samenspraak tussen Kemna en Argos schorst het team hem voor zes maanden. "Kemna gaat zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. In de periode waarin hij zich dopeerde, heerste er een dopingcultuur en was de druk om mee te doen groot, maar Rudi heeft veel spijt van zijn fout", zegt Argos.

"Als ploegleider gaat hij mee in de strijd tegen doping. Hij wil meewerken aan een nieuw wielrennen, eentje zonder medische manipulatie. Wij blijven hem steunen."


Misschien ook interessant: