Berden: 'Natte kleigrond op WK ideaal voor Belgen'

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Louisville is voor Europese veldrijders onbekend terrein. Wat mogen we verwachten van het wereldkampioenschap, dat zondagavond plaatsvindt? Sporza belde met Ben Berden, sinds kort inwoner van de Verenigde Staten. We spraken met hem over het WK-parcours en zijn leven in Boulder, een stadje aan de voet van de Rocky Mountains.

Ben Berden woont sinds augustus 2012 in Boulder, Colorado. Hij heeft vanuit zijn woning zicht op de Rocky Mountains, zijn trainingsparcours.

"Ik rijd in de zomer criteriums, etappekoersen en mountainbikewedstrijden. In 2012 won ik er drie. Maar op je 38e moet alles al heel goed meezitten. Ik rijd tenslotte tegen gasten van 24, 25. Ik heb nog altijd veel plezier in het wielrennen en doe er nog altijd alles voor."

Louisville, waar het wereldkampioenschap gereden wordt, ligt op een kleine 2.000 kilometer van Berdens woonplaats Boulder.

"In november reed ik nog een wedstrijd op het WK-parcours. Toen lag het er enorm droog bij. Maar ik was er ook al toen het regende. Dan is het parcours superglad. Het is kleigrond en dat zal voor de Belgen meevallen. Ze zijn die toestanden gewoon."

Berden zegt het: de weersomstandigheden in Louisville zijn uiterst onvoorspelbaar. Vorige week vroor het er nog dat het kraakte, maar dinsdag wordt bijna 20 graden voorspeld.

Vanaf donderdag zou het echter weer een pak kouder worden, met temperaturen rond het vriespunt. Het valt dus af te wachten hoe het weer evolueert tegen het weekend.

Als hij het parcours zou moeten vergelijken met eentje uit België, dan verwijst Berden naar Hooglede-Gits. "Niet echt technisch, wel een paar lange stroken, balkjes en een zandbak. Albert zal er het beste uit de voeten kunnen. Hij is ook al een week hier en zal aangepast zijn aan het uurverschil."

Berden ziet niet echt veel concurrentie voor de Belgen. "Voor Lars van der Haar zal het een beetje te snel gaan. Wel hoop ik dat de Amerikaan Jeremy Powers top 5 zal rijden. Als de Amerikanen boven zichzelf uitstijgen, is dat mogelijk."

Voor de Amerikaanse veldritscène is het WK in eigen land een belevenis. "Maar verwacht geen toestanden zoals in Koksijde. Als er 3 à 4.000 mensen zijn, is dat al heel goed. De organisatie wil alles tot in de puntjes klaar hebben, al is de mentaliteit hier om alles meer op het gemak te doen. Maar de dag van de wedstrijd zal alles er staan."

Berden woont sinds augustus samen met Nicole Duke, een Amerikaanse veldrijdster. "We gaan altijd samen trainen. Het is aangenaam om de passie voor het wielrennen met iemand te kunnen delen."

"Helaas is mijn vriendin net niet geselecteerd voor het WK, anders was ik afgezakt naar Louisville. Het is twee dagen rijden, dus moet je toch al meteen vliegtuigtickets boeken en een hotel voor een aantal dagen."

"Ik heb wel voorgesteld om te helpen bij de Belgen, maar daar is men niet op ingegaan. Dan blijf ik wel om mijn gemak thuis zitten en kijk ik op een livestream, want het WK zal niet live op tv te zien zijn. Internet, Twitter enzo leven hier veel meer dan in Europa. Hier zijn veel mensen die zelfs geen tv hebben. "

"Hier heerst ook een andere cultuur. In België is wielrennen de belangrijkste sport, hier is het sport nummer 15. Dat is toch een verschil. Hier groei je op met American Football en basketbal."

Ben Berden leeft nog altijd van het wielrennen en kan de eindjes net aan elkaar knopen. Komt hij nog dikwijls naar België? "Ja, voor mijn kinderen. Als het vakantie voor hen is, ga ik er naartoe. Maar voor de rest ben ik weinig in België."


Misschien ook interessant: