Aantal tests UCI sterk gedaald

De internationale wielerunie UCI heeft de afgelopen jaren veel minder dopingcontroles uitgevoerd dan de bedoeling was.

Om financiële redenen daalde het aantal 'out-of-competition' bloedcontroles van 6.711 in 2009 naar 3.206 in 2010. In 2011 werden 3.314 controles uitgevoerd.

Halverwege juni 2010 werd er in een vergadering besloten dat het budget terug ging van 8,4 miljoen Zwitserse Frank (6,3 miljoen euro) naar 4,1 miljoen (3 miljoen).

Dat blijkt uit een document van de UCI waar de NOS beslag op heeft weten te leggen. De UCI wilde niet reageren op vragen van de NOS.

Het aantal controles ging terug van bijna 7.000 in 2009 naar nog geen 3.000 in 2010. Omdat een goede werking van het bloedpaspoort is gebaat bij zoveel mogelijk controles, zet deze drastische achteruitgang de deur open voor wielrenners die het controlesysteem willen ontduiken.

Het wordt ze makkelijk gemaakt, want het aantal controles is immers meer dan gehalveerd.

Door het ontbreken van financiën bij de internationale wielerbond, wordt het biomedische paspoort (in de volksmond bloedpaspoort) feitelijk nutteloos. Ook blijkt de UCI zich door het tekort vooral te richten op het controleren van jonge renners. 'Oudere' coureurs worden bewust - zo blijkt uit het UCI-document - veel minder gecontroleerd.

De UCI startte in 2007 met het controleren van bloedpaspoorten. In dat jaar werden 406 renners 'out-of-competition' gecontroleerd.

In de jaren daarna steeg het aantal controles van 4.649 in 2008 tot 6.711 in 2009. Op dat moment moest de wielerbond echter pas op de plaats maken, want het budget voor de controles begon op te raken.

In 2010 halveerde de UCI het budget voor dopingcontroles. Daardoor zakte het aantal tests naar 2.947. Een jaar later, in 2011, was het aantal controles praktisch gelijk: 3.014.
Peloton wist van verminderde controles

Al in 2011 meldt Gerard Vroomen, oud-manager van de Cervélo-wielerploeg, dat het aantal controles in 2010 veel minder is vergeleken met daarvoor. Hij hoort van renners dat ze amper worden gecontroleerd en schrijft dat op zijn blog. Het resulteert op dat moment in een boze mededeling van de UCI, die Vroomen zijn opmerkingen als 'misleidend' en 'onverantwoordelijk' bestempeld.

Iwan Spekenbrink, manager van Argos-Shimano, geeft nu toe dat het aantal controles inderdaad drastisch verminderde. Sommige renners van zijn ploeg werden in 2012 slechts twee keer gecontroleerd. "Hoe minder controles, hoe minder betrouwbaar het bloedpaspoort is. We moeten veel meer gaan controleren, willen we de sport dopingvrij maken."

Het bloedpaspoort werd in 2000 door enkele internationale sportbonden ingevoerd om de hematocrietwaarden van sporters te kunnen monitoren. Bij te sterke afwijkingen kon de sporter worden geschorst. Het wielrennen volgde in 2008 met een biomedisch paspoort.

Claudia Pechstein (schaatsen), Franco Pellizotti en Igor Astarloa (beide wielrennen) zijn enkele sporters die door afwijkende waarden in het paspoort werden geschorst.


Misschien ook interessant: