Dwars door Vlaanderen / Dwars door België

Gatto triomfeert in Dwars door Vlaanderen

Photo:
© Vini Fantini - Sella Italia

Photo:
© Vini Fantini - Sella Italia

Oscar Gatto heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Italiaan van Vini Fantini won de sprint van een kopgroep die net voor de streep de ontsnapte Thomas Voeckler op de nek viel. Voeckler werd vijfde. "Dit is een geweldige emotie", zegt winnaar Gatto.

Het winterse weer maakte er op voorhand al een zware wedstrijd van en de snelle aanvangsfase eiste ook zijn tol. Pas met de heuvelzone in zicht kon een groep van 14 renners wegrijden.

Met onder meer Steegmans, Hayman en Saramotins waren de sterksten op de hellingen en reden voorin weg. Op de Knokteberg ging Hayman alleen door.

Een sterke Stijn Vandenbergh maakte op de Oude Kwaremont de sprong naar Hayman, Oscar Gatto deed dat op de Paterberg. Ze kregen nog het gezelschap van zeven anderen, onder wie Voeckler.

In de slotfase volgden de aanvallen elkaar snel op. Die van Voeckler leek de goeie, maar de Fransman viel stil in de allerlaatste meters. Gatto timede zijn sprint perfect en won voor Bozic en Hayman. Een ontgoochelde Voeckler werd vijfde.

Oscar Gatto is de eerste Italiaan op de erelijst van Dwars door Vlaanderen. "Hier winnen is een geweldige emotie. De koersen in België zijn toch de mooiste", zegt de winnaar. "Dat ik de eerste Italiaan ben die deze koers wint, is een mooi extraatje."

"Als kleine ploeg hebben we niet veel kansen om zulke koersen te rijden. Daarom was ik heel gemotiveerd. Het is mooi dat ik kan tonen dat de kleine teams ook hun plaats verdienen."

"De sprint? Ik vermoedde dat Voeckler zijn inspanning niet zou volhouden. Ik koos het wiel van Stannard, want ik had in Sanremo gezien dat die heel sterk was. Ik moest van ver aanzetten, maar dat was de enige manier om te winnen."

Na zijn tweede plaats in de Omloop Het Nieuwsblad was Stijn Vandenbergh weer een smaakmaker. "Ik ben tevreden met ons resultaat als ploeg", zegt de Omega Pharma-renner.

"Er stond veel tegenwind in de finale. Het was bijna onmogelijk om alleen aan te vallen en het vol te houden. Toen Voeckler ging, was er niemand die wou rijden. Wij moesten een keuze maken. Nikolas Maes is sneller dan ik en daarom heb ik mij opgeofferd."

"Ik kijk uit naar de volgende koersen, zeker naar Parijs-Roubaix. Samen met Tom Boonen en enkele andere renners van de ploeg moeten we de finales kleuren."

"In dit weer moet je niet afwachten en gewoon koersen", zegt Mathew Hayman, die voor Sky als derde eindigde.

"Bij de aanval van Voeckler heb ik wel wat gegokt. Gelukkig reden Astana en Omega Pharma-Quick Step. Stannard vroeg me of ik me goed voelde, maar ik wist het niet echt. Er zaten veel snelle mannen in de kopgroep, ik wist niet wat het zou worden."

"Stannard is beginnen te rijden op een kilometer van de finish. Hij heeft het perfect gedaan. Ik zat wat ingesloten langs de hekken en was eigenlijk verbaasd dat ik nog kon spurten na zo'n zware dag."

Thomas Voeckler leek met een aanval op zes kilometer van de finish op de zege af te stevenen, maar kwam net te kort. "Het is heel jammer dat ik het net niet kon afmaken, maar dat is koers", zegt de Fransman van Europcar.

"Ik dacht dat het net zou lukken, maar ik was heel moe en kreeg krampen. Ik voelde de kracht zo uit mijn benen wegvloeien. De barre weersomstandigheden zullen daar wel niet vreemd aan geweest zijn."


Misschien ook interessant: