Flèche Wallonne

Moreno sprint naar zege op de Muur

Photo:
© Katusha

Photo:
© Katusha

Daniel Moreno (Katjoesja) heeft de 77e Waalse Pijl gewonnen. De Spanjaard "spurtte" het snelst op de Muur van Hoei, waar Philippe Gilbert het verschil niet kon maken. Aan zijn BMC-ploeg zal het niet gelegen hebben, want die controleerde de hele wedstrijd.

Philippe Gilbert had weinig zin in een uitgebreide babbel voor de start. De wereldkampioen was toen al enorm gefocust en vertrok onder luid applaus in Binche. 205 kilometer en 12 hellingen verder wilden zijn fans hem op het hoogste schavotje terugzien.

Gilbert had zijn BMC-ploegmaats een duidelijke opdracht gegeven: controleren tot de derde en laatste beklimming van de Muur van Hoei.

De Belgen Jurgen Van Goolen (Accent Jobs) en Gilles Devillers (Crelan) mochten met de Zwitser Pirmin Lang (IAM Cycling) een uitje doen in de Ardennen. Ze kregen zelfs meer dan negen minuten, maar op 30 km van de streep was het over en uit.

Wat daarna volgde, was machtsontplooiing van BMC. Toen al was duidelijk dat we een "massasprint" op de Muur zouden krijgen, ondanks de moed van Laurens ten Dam (Ned) en Simon Geschke (Dui).

Aan de voet van die Muur (2 km lang en 9,3% steil) draaide Gilbert als eerste op, maar het verschil maken, kon hij niet. Peter Sagan en andere toppers als Valverde evenmin.

Dat deed een Colombiaan wel: Carlos Betancur (AG2R) sprong naar voren en leek goeie kaarten te hebben. Maar zijn motor sputterde met de streep in zicht. Toen pakte Daniel Moreno, een ploegmaat van Joaquim Rodriguez bij Katjoesja, verschroeiend uit. Niemand haalde de Spanjaard nog bij.


Misschien ook interessant: