Le Tour: 'Contadors ervaring tegen Froomes geestdrift'

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Zaterdag trekt de honderdste Ronde van Frankrijk zich op gang. Sporza.be peilde naar de verwachtingen van Michel Wuyts. De VRT-commentator maakt zich klaar voor een lang uitgesponnen duel tussen Chris Froome en Alberto Contador. "De laatste zware week zal een afschrikkingseffect hebben", zegt hij. Wat de outsiders betreft, noemt hij een opvallende naam: "Schleck zal meedoen voor een podiumplaats."

Zoals zowat alle wielervolgers gaat Michel Wuyts ervan uit dat het een duel tussen Chris Froome en Alberto Contador zal worden. "Maar ik verwacht een lang gespreid duel, dat zeker tot en met de Pyreneeën met enige voorzichtigheid uitgevochten zal worden."



"Het laatste menu in de Alpen is immers het zwaarste dat ik ooit gezien heb. En ik ga toch al voor de 21e keer naar de Tour. Dat zal een afschrikkingseffect hebben op een peloton dat zich niet meer zo fel durft te doperen als een paar jaar geleden."

Volgens Wuyts hebben Froome en Contador elk hun eigen troeven. "Contador zal zijn inspanning wellicht beter kunnen verdelen over drie weken. Hij heeft de ervaring. Froome is geestdriftiger door zijn jeugd, ook al is hij al 28. Contador heeft bovendien het brein van de gecontesteerde Bjarne Riis achter zich."

"Wél in het voordeel van Froome is zijn ploeg, die iets sterker en uitgebalanceerder is. Met Porte heeft Sky een wisselkopman. Als Froome dan toch over zijn toeren gaat, staat Porte nog te wachten."

Voor de derde podiumplaats komt een heel blik renners in aanmerking. "Rodriguez, Valverde en van Garderen zet ik meteen achter Froome en Contador."



"Zij hebben alle drie iemand naast zich met wie de ploeg kan spelen. Rodriguez heeft Dani Moreno, die ik zeker niet zou onderschatten, van Garderen heeft Evans en Valverde het fenomeen Quintana. Die kan op termijn Valverdes rol zelfs overnemen."

"Vlak daarachter komen Mollema en Gesink, waarbij ik Mollema de voorkeur geef op Gesink. De Fransen Pinot en Rolland hebben nu ook de kleuterleeftijd afgegooid. Misschien ook Talansky en Hesjedal, als die laatste hersteld is. En daartussen zit ook Jurgen Van den Broeck."

"Eén naam heb ik opzettelijk niet vermeld: Andy Schleck (foto). Maar ik vrees voor de tegenstand dat hij snel zal aanpikken. Is het niet voor de eindwinst, dan toch voor het podium..."



De Tour de France blaast dit jaar 100 kaarsjes uit en het parcours van die feesteditie kan Michel Wuyts wel bekoren. "De organisatie heeft het gevarieerde van de Vuelta meegenomen, maar daarnaast behoudt het toch het onoverkomelijke zware. Dat zou wel eens van het goeie te veel kunnen zijn."

"Maar ik wil de organisatie sowieso een pluim geven voor de eerste twee weken, met veel variatie. De sprinters krijgen in deze Tour een achttal kansen, wat genoeg is, maar zullen geen zeven dagen op een rij kunnen scoren. Het zal gespreid moeten gebeuren."


Misschien ook interessant: