Vervecken: 'Kettingprobleem door elektronisch schakelen'

Photo: courtesy
Geert Dessein

Photo: courtesy
Geert Dessein

In Valkenburg zag Kevin Pauwels zijn winstkansen alweer in rook opgaan door een kettingprobleem. Volgens ex-wereldkampioen Erwin Vervecken ligt het aan het elektronisch schakelsysteem.

"Ik denk dat het gisteren vooral te maken had met de aard van het parcours", reageert Erwin Vervecken bij Sporza Radio op het zoveelste kettingprobleem van Kevin Pauwels.

"Het kwam vooral door de hobbelige ondergrond. Het gebeurde niet alleen bij Kevin, maar ook bij andere renners. Op een modderparcours gebeurt het minder snel, maar na een afdaling op een hobbelige omloop zie je vaak kettingproblemen.

"Dan trappen de renners vaak heel licht. Als de ketting dan naast de tandjes ligt, gaat ze er makkelijk af wanneer je opnieuw op gang trekt."

"Met een manueel systeem kon je beter aanvoelen wanneer je moest doorduwen om de ketting opnieuw op de tandjes te krijgen," zegt Vervecken. "Maar met het elektronisch systeem gaat die hendel in één tik tot het uiteinde."

"Wanneer de ketting er uiteindelijk af gaat, moet je ze er met je handen terug op leggen. Dat is het grote nadeel van het elektronisch systeem."



"Vroeger waren de kettingen ook breder", legt Vervecken uit. "Ik ben begonnen met vijf kroontjes, maar tegenwoordig rijden de renners met elf rond. Maar in het algemeen is het materiaal er toch op vooruit gegaan, hoor."

"Een oplossing is mogelijk, denk ik. Al is de veldritmarkt natuurlijk maar een kleine afzetmarkt voor de fabrikanten, dus ik weet niet of ze er echt van wakker liggen."



Lars van der Haar won gisteren de Wereldbekermanche op de Cauberg met schijfremmen op zijn fiets, een nieuwigheid die de andere toppers in het veld (nog) niet gebruiken. Volgens de Nederlander vormen de krachtige remmen een voordeel in het veld.

"De toppers stonden er aanvankelijk wat weigerachtig tegenover," zegt Vervecken. "Maar het systeem biedt effectief voordelen. Vroeger wogen schijfremmen beduidend meer, maar tegenwoordig is het verschil nog amper 200 à 300 gram.

"Ik weet niet of het systeem even goed standhoudt in modderachtige omstandigheden, maar op een omloop als gisteren in Valkenburg is het zeker een meerwaarde."


Misschien ook interessant: