Scheirlinckx stopt: 'Niet meer voor minimumloon'

Photo: courtesy
Michel Déjus

Photo: courtesy
Michel Déjus

Net als Koen Barbé heeft ook Staf Scheirlinckx vandaag zijn afscheid aangekondigd van het wielrennen. Scheirlinckx was 14 jaar prof, maar ziet met lede ogen de crisissituatie in het wielrennen aan. "Koersen voor een minimumloon zag ik niet meer zitten."

Staf Scheirlinckx (34) heeft er een profcarrière van 14 jaar opzitten. Hij reed onder meer voor de Lotto-ploeg, maar is nu een van de slachtoffers van de crisis in het wielrennen.

"Het gaat niet goed met de wielersport", vertelt Scheirlinckx aan Sporza. "Heel wat ploegen stoppen en dus is het aanbod renners veel groter dan de vraag ernaar. Daar profiteren de ploegen van. De lonen van de renners dalen."

"Ik zag het niet meer zitten om te koersen voor een minimumloon. Je moet veel opofferingen doen en neemt veel risico's. Maar het moet rendabel blijven."

"Jonge renners kunnen het nog beschouwen als een investering in de toekomst. Of dat wordt hen toch voorgehouden door de ploegen, zodat ze de jongeren kunnen uitbuiten. Maar dat stadium ben ik al lang voorbij."

Staf Scheirlinckx onderhandelde nog wel met enkele ploegen, maar zonder resultaat. "Ik had nog veel zin om te koersen en te trainen. Ik heb wat rondgekeken, maar ik voelde al snel dat er geprofiteerd werd."

"De ploegen houden je aan het lijntje en hebben excuses klaar om de prijs te doen dalen. Zij hebben het grote voordeel. Maar het is nu eenmaal zo."

En dus besliste Scheirlinckx om er een punt achter te zetten. "Ik had graag nog wat gekoerst, maar heb het uiteindelijk ook allemaal wel gezien. De beslissing komt ook niet zo hard aan. Ik voelde de bui al hangen."

"Of ik het wielrennen ga missen? Nu nog niet, maar als het de Ronde van Vlaanderen is, zal dat gevoel wel komen. Maar er is leven na de koers. Ik ben tevreden met m'n carrière."

En wat met dat leven na de koers? "Ik organiseer met mijn broer Bert (ook een ex-renner) fietsvakanties in Frankrijk. Daar ga ik tijd voor maken. Maar een een echte job heb ik nog niet."


Misschien ook interessant: