Bruyneel: 'Ik ben nu echt klaar met de wielersport'

Photo: courtesy
daniel schamps

Photo: courtesy
daniel schamps

We hoeven geen terugkeer van Johan Bruyneel (49) te verwachten in het wielrennen. De voormalige ploegmanager van de gevallen God Lance Armstrong is het beeld dat over hem gecreëerd is meer dan beu.

Bruyneel, tegenwoordig met een modieuze baard, is sinds de publicatie van het vernietigende rapport over Lance Armstrong en hemzelf niet happig op interviews.Toch stond de 49-jarige Bruyneel, die in tegenstelling tot Armstrong nooit overging tot bekentenissen over dopinggebruik, deze week RTL Luxemburg te woord in zijn woonplaats Londen. In het gesprek betreurt hij het negatieve beeld dat over hem bestaat.

"Ik zie mezelf niet als de baarlijke duivel. Mensen schilderen mij en Lance zo af, alsof we slechteriken zijn, maar dat is onterecht", zegt Bruyneel.

"Maar zo werkt de samenleving: als er een algemeen probleem is, bestaat de gemakkelijkste manier erin om een schuldige te zoeken en alles op die enige schuldige af te schuiven."

"Los van het resultaat van het Usada-onderzoek of eender welke aanklacht tegen mij: ik zie geen verandering. De voorbije weken ben ik meer en meer gaan beseffen dat ik klaar ben met de wielersport. Ik wil verder en dat probeer ik nu te doen."

Bruyneel zegt wel vertrouwen te hebben in de nieuwe UCI-voorzitter Brian Cookson. "Hij is zeker de juiste man op de juiste plaats, maar grote veranderingen in het systeem of de structuren zie ik de komende tijd toch niet gebeuren."

Binnenkort verschijnt overigens het langverwachte boek van Bruyneel, met daarin mogelijk zijn versie van de feiten. Het boek krijgt de titel "Pokerface".


Misschien ook interessant: