Wielerkoersen nalatig met betalen

Een groot aantal organisaties van wielerwedstrijden is nalatig in het uitkeren van prijzengeld. En dat is in strijd met de regels van de UCI. "We gaan dit donderdag bespreken met de UCI", zegt directeur Luuc Eisenga van de belangenorganisatie van wielerploegen AIGCP.

Stef Clement gooide het probleem woensdagavond via Twitter de wereld in. "Ik was mijn belastingaangifte aan het invullen en ik kwam erachter dat ik slechts van vijf van de veertien wedstrijden die ik in 2013 reed, prijzengeld had ontvangen. En sommige koersen zijn inmiddels in 2014 ook alweer gereden."

En daar blijft het niet bij. "Zelfs de Tour betaalt niet op tijd", stelt wielrenner Bobbie Traksel, die zelf nooit de Tour reed maar het verhaal kent van andere renners, haast argeloos vast. "Over het algemeen heb ik in mijn carrière al mijn prijzengeld gekregen. Even afkloppen. Maar doorgaans allemaal later dan de afgesproken termijn."

Volgens de reglementen van de internationale wielerunie moet een organisatie van een wedstrijd binnen negentig dagen na afloop het prijzengeld uitkeren. "De Tour doet dat dus nooit. Het heeft volgens mij weleens in de pers gestaan, dat ze dat doen omdat er mogelijk nog dopinggevallen aan het licht kunnen komen", zegt Traksel.

Clement noemt de Ronde van Andalusië en de Ronde van Almeria als voorbeelden van nalatige organisaties. Andalusië is in 2014 alweer verreden, Almeria staat zondag op het programma. Volgens de reglementen kan de UCI een wedstrijd schrappen als de organisatie niet vóór de volgende editie het prijzengeld heeft uitgekeerd.

Maar ook de ASO, de organisatie die verantwoordelijk is voor de Tour de France, houdt zich niet aan de regels. Clement: "Van alle koersen over 2013 kreeg ik het eerste geld pas in september. In december had ik pas geld binnen van vijf koersen." Van drie ASO-wedstrijden (Parijs-Nice, de Dauphiné en de Vuelta) wacht Clement nog altijd op zijn inkomsten. Parijs-Nice was al op 10 maart 2013 afgelopen.

"Nu heb ik een goed contract bij Belkin. Maar er zijn ook genoeg renners die bij andere ploegen voor een minimumloon fietsen. Zij hebben dat geld aan het einde van de maand nodig."

Traksel fietste in 2013 voor het procontinentale Champion System. "Ik heb overigens ook nog geen geld binnen over 2013. Maar bij Champion System wachten ze eerst totdat ze ál het prijzengeld verzameld hebben en dan betalen ze de renners in één keer uit."

Luuc Eisenga herkent het probleem. De directeur van de AIGCP, de organisatie die opkomt voor de belangen van wielerploegen, kaartte het probleem achter de schermen al eens aan bij organisaties. Eisenga: "De regel is: binnen negentig dagen betalen. Als dat niet gebeurt, zullen we in de bres moeten springen."

De Nederlander, die donderdag met de ploegleiders bijeenkomt op een seminar waar ook UCI-leden aanwezig zijn, noemt geen man en paard. "Ik ga niet zeggen om welke wedstrijden het gaat. Maar er is een aantal organisaties, zeker in Zuid-Europa, dat de economische malaise voelt. Lokale overheden hebben daar te maken met teruglopende inkomsten en zij zijn vaak de sponsoren van die wedstrijden."


Misschien ook interessant: