'Afwachten of je überhaupt wat krijgt'

Waar de mannen soms een jaar moeten wachten op hun prijzengeld, is het in het vrouwenpeloton nog erger. "Sowieso met etappekoersen in Frankrijk. Daar moet je maar afwachten of je überhaupt wat krijgt," zegt wielrenster Marijn de Vries.

Woensdag wierp Stef Clement zich via Twitter op als klokkenluider. Hij kwam er achter dat hij van negen van de veertien koersen in 2013 nog prijzengeld moet ontvangen. Terwijl UCI-regels voorschrijven dat organisaties binnen drie maanden het geld moeten overmaken.

"Het probleem is bij ons hetzelfde. Of zo nodig nog groter, want wij hebben het geld veel harder nodig dan de mannen. Het grootste deel van het peloton rijdt zijn wedstrijden voor niets meer dan brandstofvergoeding." De Vries, renster bij Giant-Shimano, had er onlangs zelf nog mee te maken. "Een paar maanden geleden kreeg ik nog geld van een tijdrit die ik anderhalf jaar geleden heb gereden..."

Waar enkele mannen bedragen van zes getallen verdienen, zijn er bij de vrouwen nauwelijks twintig rensters die rond kunnen komen van hun salaris. In Nederland is het zaak bij de Oranje-selectie te komen, want alleen dan ligt er een modaal inkomen klaar via de A-status van NOC*NSF. "Maar de rest van het peloton zit nog niet op de helft van dat inkomen."

Schrikbarend is het verschil in premies tussen de mannen en de vrouwen. Waar Tour-winnaar Chris Froome 450.000 euro tegemoet kan zien, krijgt de winnares van de Giro Donne welgeteld 500 euro. "Nou weet ik dat Marianne dat nog wel gekregen heeft." Een zege in een wereldbekerwedstrijd - het hoogste niveau bij de vrouwen - levert 1.100 euro op.

Er is een lichte kentering gaande. "In de Ronde van Qatar werden we in veel zaken gelijkgesteld aan de mannen. We sliepen ook in van die 38-sterren hotels en ook bij ons cirkelden er helikopters in de lucht om het uit te zenden. En het prijzengeld ligt ook hoger. Al hebben we het daarvan ook nog niet binnen."

De Tour of Brittain breekt dit jaar een lans voor de dames door het prijzengeld gelijk te trekken aan dat van de mannen. "Of het hele peloton nu daarheen trekt? Nee, het valt samen met een wereldbekerwedstrijd in China. Die moeten we rijden van de ploeg..."

De Ronde van Qatar valt onder de ASO, bij de mannen één van de boosdoeners. De problemen bij de vrouwen doemen ook op in Frankrijk, al is de ASO niet altijd de organisator. "Er zijn schema's waarop staat dat we toch echt prijzengeld zouden moeten krijgen. Maar vaak hebben ze nog maar net genoeg geld om het te organiseren."

De Vries wijst naar de UCI als partij die in de bres moet springen. "De wedstrijden die we rijden vallen onder de verantwoordelijkheid van de UCI. Maar het is niets nieuws dat zij niet doen waar ze voor staan."

Met de komst van een nieuwe voorzitter (Brian Cookson) in september, lijkt er wel licht aan het einde van de tunnel. "Van de wereldbekerwedstrijden worden nu beelden van gemaakt. Er zijn nu landen die door de UCI in staat zijn het uit te zenden. Of Cookson ook wat gaat doen aan deze kwestie, weet ik niet."


Misschien ook interessant: