Tirreno - Adriatico

Contador heeft de beste klimmersbenen in Tirreno

Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) heeft de vierde etappe in de Tirreno-Adriatico naar zijn hand gezet. Kreuziger leek op weg naar de overwinning, maar hij werd teruggefloten op de steile slotkilometers. Contador fladderde in de laatste kilometer net iets gezwinder dan Quintana. De Pool Kwiatkowski blijft leider.

De vierde etappe in Tirreno-Adriatico was de koninginnenrit. Niet minder dan drie bergen moesten er bedwongen worden over een afstand van maar liefst 244 kilometer.

Het scenario in deze sleuteletappe bleek gelijkaardig aan dat van de vorige dagen. Een groepje vluchters kreeg een vrijgeleide van het peloton. In de groep zaten Mondory, Loetsenko, Fortin, Pichot, Brändle en Belkov.

Het zestal kreeg een maximale voorgift van zeven minuten op het peloton. Op de eerste klim reed het peloton in groep naar boven. Ook op de tweede klim gebeurde er aanvankelijk weinig. Voorin moest Fortin passen en ook Belkov moest lossen.

In de afdaling maakte koploper Mondory een lelijke smak, maar hij kon de koers uitrijden. De vluchters werden pas aan de voet van de slotklim ingelopen door een peloton onder leiding van Movistar.

Op die slotklim waren er aanvallen van de renners uit de tweede rij. Kreuziger, Intxausti en Pirazzi reden lang voor de groep uit. Ook onze landgenoot Ben Hermans probeerde nog even weg te geraken uit het peloton, maar dat lukte niet. Kreuziger bleek voorin de sterkste van de drie en leek op weg naar de overwinning.

De laatste kilometers van de klim waren echter heel steil en de Tsjech stortte plots in. Contador en Quintana waren al weggesprongen en raapten hem op, maar plots was daar ook Porte, die een groep terugbracht.

Porte leek de sterkste en zette een aantal keer stevig aan, maar hij geraakte niet weg. In de laatste kilometer ontbond Contador dan zijn duivels. Quintana raakte net niet tot op het wiel van de Spanjaard. El Pistolero mocht zijn bekende zegegebaar maken. Michal Kwiatkowski blijft leider.

Alberto Contador versloeg in de laatste kilometer medetopfavoriet Nairo Quintana en was daar blij om. "Ik ben uiteraard meer dan gelukkig. Dit is een erg belangrijke overwinning."

"Als je kijkt naar het deelnemersveld in deze Tirreno, dan weet je dat dit een mooie overwinning is. Aan de andere kant moet ik er ook rekening mee houden dat de verschillen aan de streep erg klein waren."

Michal Kwiatkowski had het even moeilijk op de slotklim, maar de Pool kon het tijdverlies beperken. "Het was heel zwaar vandaag. Ik moet mijn ploegmaats Rigoberto Uran en Wout Poels bedanken voor het zware werk dat ze hebben opgenknapt."

"Dat de aanvallen van Contador en Quintana zouden komen had ik verwacht. Dat zal morgen wellicht ook zo zijn. Of ik dan nog leider blijf weet ik niet. Het wordt afwachten of ze tijd kunnen goedmaken op mij."


Misschien ook interessant: