Tirreno-Adriatico

Contador slaat dubbelslag op moordende slotklim

Alberto Contador heeft de macht gegrepen in de Tirreno. De Spanjaard was de sterkste in rit 5, met een loodzware klim in de finale, en is ook de nieuwe leider, want Michal Kwiatkowski zakte door het ijs.

Rit vijf in Tirreno-Adriatico sprak al voor de start tot de verbeelding. De aankomst lag in Guardiagrele na een moordende slotklim met een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 20 procent.

De klassieke vroege vlucht kwam in drie stappen tot stand. Acht renners fietsten een maximale voorsprong van elf minuten bij mekaar. Bij die acht zaten onder meer Paolini, Geschke, Hansen en King.

Het peloton begon in de aanloop naar de eerste klim van de dag het tempo de hoogte in te jagen. Op de flanken van de zware Passo Lanciano barstte de koers helemaal open.

Quintana stak zelf de lont aan het kruitvat. De Colombiaan sprong weg, maar kreeg meteen Contador op zijn wiel. De favorieten lieten zich weer inlopen, maar Contador demarreerde meteen opnieuw.

Op de aanval zat veel snee en niemand kon de Spanjaard volgen. Leider Kwiatkowski zakte helemaal door het ijs en volgde op de top al op vier minuten. Dan was al duidelijk dat hij zijn blauwe trui zou moeten afgeven.

Contador rolde een aantal vroege vluchters op en vond in Adam Hansen een goede metgezel. Op het vlakke reden de twee naar de drie leiders Geschke, King en De La Cruz.

Op de moordende Muro di Guardigrele viel King aan. Contador reed een strak tempo en haalde hem terug. Alleen Geschke kon het tempo van Contador op de strook van 30 procent volgen. Een nieuwe prik van de ex-Tourwinnaar was er echter te veel aan.

Contador kwam solo over de streep na een mooi nummer. El Pistolero pakt zijn tweede ritzege in evenveel dagen en mag ook de blauwe leiderstrui aantrekken. Geschke werd knap tweede.

Contador opende de debatten al heel snel. Hij rondde het nummer ook goed af op de slotklim. "Een echte tactiek hadden we niet vandaag. Er was sprake van dat we zouden wachten tot de slotklim, maar op de Passo Lanciano dacht ik dat het beter was om toch aan te vallen."

"Als je aanvalt van zo'n afstand is dat altijd een risico. Ik ben heel blij dat ik het tot een goed einde heb kunnen brengen. Als je op deze manier kunt winnen is dat toch anders."

"Ik voel me elke dag beter en beter. Ik heb deze winter heel hard getraind en daar pluk ik nu de vruchten van."


Misschien ook interessant: