Ronde van België

Tony Martin rijdt Tom Boonen uit het rood

Derde rit in de Ronde van België en derde zege voor Omega Pharma-Quick Step. Hardrijder Tony Martin heeft zoals verwacht de beste chrono in de tijdrit rond Diksmuide neergezet en neemt zoals verwacht de rode leiderstrui over van ploegmaat Tom Boonen, anderhalve minuut trager dan Martin over 16,7 kilometer. "Het ziet er allemaal goed uit", zegt Martin, die de rittenwedstrijd voor de derde keer op een rij kan winnen.

Het was Dillier die, als 29e gestart, met 20'27"99 de eerste scherpe tijd neerzette. De Zwitser bleef lang op het stoeltje zitten, tot zijn ploegmaat Chavanel in actie kwam.

De eindwinnaar van 2004 deed 18 seconden (20'09"07) van Dilliers tijd af.

Dumoulin legde de tijdrit als eerste in minder dan 20 minuten af. De Nederlander, vorig jaar ook tweede in de tijdrit, klokte in Diksmuide af in 19'59"49.

Een prima prestatie waar enkel Martin tegenop kon. De Duitser maakte het verschil in het eerste deel. Nadien kon hij controleren om in 19'43"98 te finishen.

Leider Boonen wist op voorhand dat hij die tijd niet zou halen en finishte met anderhalve minuut meer achter zijn naam.

Zaterdag wacht de rit met start en aankomst in Lacs de l'Eau d'Heure. Zondag moet het peloton twee keer over de Muur van Hoei. Wint Martin voor de derde opeenvolgende keer de Ronde van België?

"Ik ben alvast blij met deze zege. Het is en blijft mijn bedoeling om deze rittenkoers opnieuw te winnen", reageert Tony Martin. "Ik kon een schitterende zaak doen en heb dat ook gedaan."

"Ik denk voorlopig nog niet aan zondag. Eerst de rit van zaterdag afwachten. Dan pas kunnen wij met de ploeg een nieuwe balans opmaken."

"Ik kan terugvallen op een heel sterk team. Het ziet er wel allemaal goed uit maar ik blijf erbij: we gaan deze zaak echt wel van dag tot dag bekijken. We zullen de eindzege zomaar niet in onze schoot geworpen krijgen."

Tom Boonen kon zijn rode trui niet behouden in de tijdrit, maar blikte tevreden terug op zijn prestatie. "Ik vind dat ik een goede tijdrit heb gereden. Het was voor mezelf vooral een test."

"Er was veel wind, waardoor het moeilijk was om snelheid te ontwikkelen. Halverwege had ik het gevoel dat ik Theo Bos nog zou kunnen inhalen, maar door de wind kon ik de kloof niet dichten."

Morgen wordt de vierde etappe in Wallonië verreden, vermoedelijk de zwaarste rit in de ronde van België. "Ik denk niet dat het overdreven zwaar zal worden", zegt Boonen. "We zullen vooral naar Gianni Meersman kijken. Als hij wil sprinten, wil ik de sprint gerust voor hem aantrekken."

Tom Dumoulin (Giant) strandde op zestien tellen van winnaar Martin en richt zijn vizier nu op de eindzege. "Martin uit de trui rijden, zal lastig zijn", reageerde de Nederlander. "Omega Pharma-Quick Step is hier met een stevig blok, maar ook wij beschikken over een sterk team."

"Met Dries (Devenyns, red.) hebben we trouwens een superman in onze rangen voor in de Ardennenritten (die in het weekend op het menu staan, red.)."

Over zijn knappe prestatie tegen de klok was Dumoulin niet verrast. "Iedere tijdrit leer ik iets bij en verbeter ik. Dit seizoen viel ik nog nooit buiten de top zes in chronoritten. Ik kom telkens wat dichter bij Martin en hoop hem ooit te pakken te krijgen."


Misschien ook interessant: