Sergio Henao (Sky) mag weer koersen

De Colombiaan Sergio Henao mag opnieuw wedstrijden rijden van zijn ploeg Team Sky. Hij werd eerder dit jaar op non-actief gezet wegens afwijkende waarden, maar krijgt nu groen licht om opnieuw in competitie te treden. Hij neemt meteen deel aan de Ronde van Zwitserland.

Team Sky wou het zekere voor het onzekere nemen en plaatste de Colombiaanse klimgeit op non-actief in maart. Na een uitgebreid onderzoek van zes weken aan de universiteit van Sheffield blijkt nu dat er niks abnormaals vast te stellen valt.

"We hebben vertrouwen in Sergio's waarden", klink het bij teammanager Dave Brailsford. "De tests hebben ons meer inzicht verschaft in de fysiologie van renners die van nature op grote hoogte leven en daarom een ander profiel hebben."

De 26-jarige Henao woont in Colombia en leeft en traint dus vaak op grote hoogte. De afwijkende waarden zijn bij hem dus geen gevolg van het nuttigen van doping, maar zijn te wijten aan de klimatologische omstandigheden in zijn thuisland.

Team Sky heeft de conclusies van het onderzoek ook bezorgd aan de UCI, het WADA en het Colombiaans Antidopingagentschap.

Zaterdag start de Colombiaan al in de Ronde van Zwitserland. Vorig jaar werd hij tweede in de Waalse Pijl en won hij etappes in de Ronde van Algarve en de Ronde van het Baskenland.


Misschien ook interessant: