National Championship, Road, ITT, Elite, Spain

Valverde en Martin rijden naar nationale tijdrittitels

Alejandro Valverde heeft zich in Ponferrada voor de eerste keer in zijn carrière gekroond tot Spaans kampioen tijdrijden. In Duitsland was Tony Martin de sterkste. Voor de wereldkampioen tijdrijden was het al zijn vierde titel in die discipline. De derde op een rij.

In Ponferrada, waar later dit jaar ook het wereldkampioenschap wordt gereden, legde Valverde de 47,2 km 56 seconden sneller af dan zijn Movistar-ploegmaat Jon Izagirre. Jonathan Castroviejo, ook al van Movistar, moest op de derde plaats al 1'04" toegeven zijn kopman.

Voor Valverde is het zijn eerste Spaanse titel in het tijdrijden. In 2008 kroonde hij zich wel al tot Spaans kampioen op de weg. Zondag kan hij een gooi doen naar een tweede wegtitel. "Ik ben wat verrast door deze overwinning, want Izagirre en Castroviejo zijn echte tijdritspecialisten", zegt Valverde. "Zondag? We zien wel, het belangrijkste is dat er een Movistar-renner wint."

De 34-jarige Valverde lijkt helemaal klaar te zijn voor de Tour, die op 5 juli begint. Die andere Spaanse kandidaat Tour-winnaar, Alberto Contador, deed niet mee in Ponferrada.

In Duitsland was Tony Martin de beste. De tijdritspecialist van Omega Pharma-Quick Step legde de 44,4 kilometer af in 56'22". Nikias Arndt (Giant-Shimano) was tweede op 57", Lars Teutenberg (FC Lexxi Speedbike) derde op 1'12".

De voorsprong van Martin had veel groter kunnen zijn, maar de Duitser reed op een bepaald moment verkeerd en verloor ongeveer een minuut tijd.


Misschien ook interessant: