Benelux Tour

Van Keirsbulck en Wellens vieren in Nederland

Succes voor de Belgische teams in Nederland. Over een Amstel Gold Race-parcours heeft Guillaume Van Keirsbulck (Omega Pharma-Quick-Step) de slotrit in de Eneco Tour gewonnen. Tim Wellens (Lotto-Belisol) werd niet echt meer bestookt en is eindwinnaar. "Ik ben heel blij, maar dit is nog niet hetzelfde als een grote ronde", beseft Wellens.

Een ruime kopgroep van twintig man koos het ruime sop in Zuid-Limburg. Omega Pharma-Quick-Step had met Trentin, Van Keirsbulck en Vermote drie vertegenwoordigers mee, verder maakten onder anderen ook Moser, Oss en de Belgen Lampaert en De Vreese deel uit van de groep.

In het peloton controleerde Lotto-Belisol de koers voor leider Tim Wellens. Voorin zat niemand die een gevaar betekende voor de eindzege, dus kregen de leiders op een bepaald moment meer dan vijf minuten voorsprong. Ook over de bonificatieseconden onderweg hoefde Wellens zich daardoor geen zorgen te maken.

Het werd uiteindelijk een strijd op twee fronten en dus besloot Van Keirsbulck al vroeg de knuppel in het hoenderhok te gooien. Geen enkele van zijn medevluchters had meteen een antwoord klaar en dus pakte de 23-jarige Belg snel een halve minuut.

Van Keirsbulck was ijzersterk, zijn vroegere medevluchters en het peloton kwamen niet meer in zijn buurt. In de achtergrond reed Lotto-Belisol een sterke koers. Gilbert, Van Avermaet en Boom probeerden nog wel iets, maar Wellens kon op sterke ploegmaats rekenen. Er raakte niemand weer weg en dus kon Wellens als eerste Belgische eindwinnaar van de Eneco Tour over de finishlijn bollen.

"Ik heb er een langgerekte tijdrit van gemaakt", zegt een glunderende Van Keirsbulck na zijn mooie zege. Hij liet 19 medevluchters achter en hield ook het peloton moeiteloos achter zich. "Dit is de mooiste overwinning die ik ooit behaald heb."

"Na het voorjaar heb ik een heel slechte periode gehad. Ik vond even de motivatie niet meer om er 100% voor te leven en heb iets te veel vakantie genomen na Parijs-Roubaix. Maar nu ben ik in vorm en hopelijk komt er nog iets bij in het najaar. Hamburg is een mooie koers waarin ik misschien nog eens kan uitpakken."

"Dit is een enorm mooie overwinning", reageert Tim Wellens op zijn eindzege in de Eneco Tour. "Mijn team heeft me heel goed geholpen en heeft me de hele dag uit de wind gezet. Dat alle toppers hier aan de start stonden, maakt mijn overwinning nog mooier."

"Het is supermooi voor mij, maar ook voor de ploeg dat ik hier 100 WorldTour-punten pak. Er wordt mij een mooie toekomst voorspeld in de grote rondes, maar dit is geen ronde van drie weken. Een col in een grote ronde is hetzelfde als tien keer La Redoute. Ik heb nog een lange weg voor de boeg, koersen als deze zijn voorlopig ideaal voor mij."


Misschien ook interessant: