Vuelta a España

Contador is voor de derde keer de Vuelta-koning

Exact twee maanden na zijn opgave in de Tour de France kan Alberto Contador een derde Vuelta-kroon in zijn prijzenkast plaatsen. De Spanjaard nam in de slottijdrit door de regenval geen enkel risico. Hij krijgt op het eindpodium Chris Froome en Alejandro Valverde naast zich. Adriano Malori stak de laatste dagzege op zak.

Drie weken lang maakte Alberto Contador een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Als dank voor het vliegensvlugge herstel van zijn scheenbeenbreuk, opgelopen in de Tour.

In het bedevaartsoord moest hij enkel nog de spekgladde wegen temmen. En dat deed “El Pistolero” uiterst behoedzaam, met een 101e plaats tot gevolg.

Ook voor de rest van de klassementsmannen was er door de regen geen glansrol weggelegd. Froome, Valverde, Rodriguez, Aru… ze haspelden de avondtijdrit zonder risico’s af en behielden hun plek in de eindstand.

Adriano Malori (Movistar) lachte op de hotseat in zijn vuistje. De Italiaanse tempobeul werkte zijn race tegen de klok af in droge omstandigheden, goed voor een dagsucces in Santiago.

Beste Belg was andermaal Jasper Stuyven, op de 9e plaats. Zo brengt onze jonge landgenoot zijn teller op 7, wat top-10-plaatsen betreft in deze Ronde van Spanje. Een Vuelta-debuut om jaloers op te zijn.

Rit 21 in een notendop:

   Eindwinnaar: Alberto Contador. Bij zijn 3e deelname aan de Vuelta schiet Contador voor de 3e keer de hoofdvogel af. Een statistiek waar Indurain (5x Tour-winnaar, 2x Giro, 0x Vuelta) jaloers op moet zijn.

   Opvallende statistiek: Voor de 6e keer pronkt Valverde op het eindpodium van de Vuelta. In de Tour geraakte "El Imbatido" nooit verder dan een 4e plaats (dit jaar).

   Pechvogel van de dag: Rohan Dennis. Toen de regen met bakken uit de lucht viel, moesten de renners op gladde zeep rijden. Dennis ondervond het aan den lijve en gleed spectaculair uit over de aankomstlijn.


Misschien ook interessant: