World Championship, Road, TTT, Elite

'WK-ploegentijdrit een derde keer winnen zou heel straf zijn'

Omega Pharma-Quick Step doet zondag een gooi naar zijn derde wereldtitel op rij in de ploegentijdrit. De Belgische formatie verkende zaterdag het parcours en is klaar voor de strijd. Tom Boonen en Julien Vermote blikken vooruit op de wedstrijd.

"Die verkenning van vandaag is belangrijk omdat je dan goed kunt zien hoe het parcours morgen zal zijn, met alle hekken, spandoeken en toebehoren. Dat verandert veel, omdat je dan altijd bochten hebt die anders opgesteld staan en je minder ver kunt uitdraaien", legt Tom Boonen uit aan Sporza.

"De belangrijkste stukken hebben we aan 80 à 90 procent gedaan om toch eens het gevoel op snelheid gehad te hebben. Zo komen we morgen niet voor verrassingen te staan."

"Het is een van de mooiste tijdritten die ik al gereden heb. Er zitten heel snelle stukken in, stukken voor krachtpatsers, steile stroken en iets minder steile stroken. Het is echt wel een complete tijdrit. Ik denk niet dat er één ploeg of één renner specifiek is die in het voordeel zal zijn. We zullen overal goed moeten zijn en we mogen nergens iets laten liggen."

"Serry en Vermote waren er de voorbije jaren niet bij, maar ik denk niet dat onze ploeg zwakker is. Als ik vandaag naar mijn snelheidsmetertje keek, ging het soms echt wel heel snel. Ik denk dat we in vergelijking met de vorige jaren zeker niet in het nadeel zijn."

"De ploegentijdrit is de eerlijkste discipline in het wielrennen en ze ligt me nauw aan het hart, omdat je echt met de ploeg wint. Dat zijn heel andere emoties dan bij een individuele zege. Er zijn heel veel factoren die een rol spelen tijdens de koers. Voor de derde keer op een rij winnen zou heel straf zijn."

Tom Boonen rijdt in Ponferrada uiteraard ook nog de wegrit, die volgende week zondag op het programma staat. "Maar met die wedstrijd ben ik nog niet echt bezig geweest. De focus ligt nog op de ploegentijdrit", zegt Boonen.

"Je kunt niet met twee dingen tegelijk bezig zijn, toch niet op dit niveau. Na zondag zal ik even twee dagen wat losrijden en nog wat trainen en daarna gaat de focus op de wegrit."

"Die ploegentijdrit is een test met het oog op de wegrit. Ik ben tevreden over mijn aanloop naar het WK. Nu is het tijd om te scoren. Ik heb vanaf de zomer toegewerkt naar deze periode. Het gevoel is goed. De Vuelta heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik ben goed hersteld en ben echt in conditie."

Julien Vermote is een van de Belgische renners in de OPQS-formatie die zondag haar titel wil verlengen. "Ik kijk er echt naar uit", zegt Vermote. Het is een eer om erbij te zijn, dit wil je niet missen."

"In de Ronde van Groot-Brittannië heb ik gevoeld dat ik echt wel goed was. Dat ik er nog een rit kon winnen nadat ik al veel werk opgeknapt had voor de ploeg, geeft me veel vertrouwen. Het toont aan dat ik in vorm ben."

Vermote mag voor het eerst meedoen aan de ploegentijdrit op het WK. "De ploeg weet dat ik hiervoor ambities heb. Ze weten wat ik kan. Ik ben hier ook wat in gegroeid. Vorig jaar was ik al reserve. Dit is een mooie stap in mijn carrière."

"We hebben het parcours al drie keer verkend. Het is altijd goed voor het gevoel om zelfs eens over de omloop te rijden, dan weet je wat er komt. We zullen moeten proberen om met zijn zessen de laatste kilometers aan te vatten. Die worden heel zwaar op die brede weg."

"De volgorde ligt vast, we zijn goed op elkaar ingespeeld. Tony Martin is hier uiteraard heel belangrijk. Hij heeft een grote motor en heeft ook de nodige ervaring. Maar de hele ploeg is goed uitgebalanceerd. We zijn er klaar voor."Misschien ook interessant: