Gent, Six Days

De Buyst: 'De Ketele zal me er wel doorheen sleuren'

Jasper De Buyst staat volgende week met een gehavende rug aan de start van de Gentse Zesdaagse. "Ik leef op goeie hoop", zegt de 20-jarige titelverdediger. "Gent heb ik met rood omcirkeld."

Jasper De Buyst ging vorige week op zijn gezicht in de Wereldbekermanche in Guadalajara in Mexico. "Daarom verloopt de voorbereiding op Gent verre van ideaal", vertelt de winnaar van de vorige editie.

"Sinds vandaag ben ik weer aan het trainen. Het voelt nog stram aan, maar het lukt wel. Ik heb nog een week tijd. Ik leef op goeie hoop, er kan nog veel veranderen."

"Mijn neus is er het ergst aan toe, maar tijdens het fietsen ondervind ik vooral hinder aan mijn rug. Die zit nog geblokkeerd tussen mijn schouders. Ik heb afspraken bij de kinesist, de masseur en de fysiotherapeut. Dat komt dus wel goed."

Vooral bij de aflossingen heeft De Buyst zijn rug hard nodig. "Ik heb al twee uur getraind met Kenny (De Ketele, red.) en het ging. Er zit nog evenveel kracht op, maar het kost me wel meer moeite nu."

Vorig jaar stak Jasper De Buyst de eindzege op zak in het Kuipke. "Nu zijn we met twee topfavorieten: Iljo Keisse en Mark Cavendish en Kenny De Ketele en ik. Ik blijf er rustig bij. Ik bekijk de zesdaagse nu niet anders dan vorig jaar", legt hij uit.

"Kenny en ik zijn op mekaar ingespeeld. Hij zal er me de eerste twee dagen wel doorheen sleuren als ik het moeilijk heb. Hij is sterk genoeg om dat op te vangen. We hebben Gent met rood omcirkeld. Begin dit jaar hebben we iets laten liggen op het WK. Dat kunnen we niet helemaal goedmaken in Gent, maar een nieuwe zege zou wel deugd doen."

In 2016 wil Jasper De Buyst schitteren op de olympische piste in Rio. "Daarom ben ik nog twee jaar bijna 100 procent pistier", vertelt de renner.

"Na de Olympische Spelen zal ik het baanwielrennen afbouwen. Dan primeert de weg, maar nu denk ik alleen maar aan het omnium in Rio. Ik krijg ook het vertrouwen om daar naartoe te werken."

"De gouden tijd van de zesdaagses ligt achter ons. Alle organisaties krijgen het moeilijk. Gent en Rotterdam zijn nog de enige stabiele wedstrijden."

"Ik ben nog maar 20 en kan niet op de piste blijven rijden. Ik zal de weg op moeten, maar dat doe ik ook met plezier."

De 13 duo's van de Zesdaagse in Gent

   David Muntaner (Spa) - Albert Torres (Spa)
   wereldkampioenen ploegkoers
   Jasper De Buyst * - Kenny De Ketele *
   Mark Cavendish (GBr) - Iljo Keisse *
   Shane Archbold (NZe) - Glenn O'Shea (Aus) *
   Silvan Dillier (Zwi) - Leif Lampater (Dui) *
   Marc Hester (Den) - Alex Rasmussen (Den) *
   Nick Stöpler (Ned) - Otto Vergaerde
   Otto Vergaerde = Europees kampioen scratch
   Viktor Manakov (Rus) - Ivan Savitski (Rus)
   Vivien Brisse (Fra) - Morgan Kneisky (Fra)
   Moreno De Pauw - Christian Grasmann (Dui)
   Yori Havik (Ned) - Michael Vingerling (Ned)
   Lucas Liss (Dui) - Andreas Müller (Dui)
   Didier Caspers (Ned) - Melvin van Zijl (Ned)

* = ex-winnaar


Misschien ook interessant: