Paris - Nice

Sterke De Gendt strandt in het zicht van de streep

Thomas De Gendt heeft een lange vlucht nét niet kunnen verzilveren in de vijfde rit van Parijs-Nice. In de sprint ging het peloton nog net voorbij de Belg en Davide Cimolai profiteerde. De Pool Kwiatkowski gaat als leider het slotweekend in.

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) had aan zijn offensief gisteren de bolletjestrui overgehouden, maar de honger van De Gendt was nog niet gestild. De Col de la République, een klim van eerste categorie meteen na de start, inspireerde hem tot een nieuwe aanval.

Talansky (Garmin-Cannondale), Sicard (Europcar), Silin (Katjoesja) en Poljanski (Tinkoff-Saxo) gingen in op de uitnodiging van De Gendt en bouwden mee de voorsprong uit tot maximaal 3'50". Etixx-Quick Step nam zijn verantwoordelijkheid in het peloton, ook al omdat Talansky niet al te ver stond in het klassement.

De Gendt vervulde onderweg zijn missie: hij kwam telkens als eerste boven en neemt zo meer dan een stevige optie op de bollentrui. Maar ondanks de moedige inspanningen van De Gendt en co leek de vlucht weinig kans op slagen te hebben.

Maar het peloton dreigde zich te misrekenen, vooral door het indrukwekkende gebeuk van De Gendt. Hij gooide in de slotkilometers zijn metgezellen één voor één los en ging de laatste kilometer met een bonusje van tien seconden in.

Maar de laatste hectometers gingen in stijgende lijn en dat was er te veel aan voor De Gendt. Op ongeveer 400 meter van de aankomst spatte zijn droom uiteen. Coquard zette krachtig aan, maar de timing van Cimolai was perfect. De Lampre-Italiaan pakt na de Trofeo Laigueglia zijn tweede zege van het seizoen. Het is de eerste WorldTour-overwinning in zijn profcarrière.


Misschien ook interessant: