Gent - Wevelgem

'Een van de mooiste koersen ooit' of onverantwoord?

Sporza-analist Eddy Planckaert heeft duimen en vingers afgelikt tijdens Gent-Wevelgem, maar niet iedereen was even enthousiast. "Wiggins vroeg me om de koers te neutraliseren", zegt koersdirecteur Frank Hoste.

Wind, water, waaiers,... Het was een editie van Gent-Wevelgem om nooit te vergeten. "Dit was een van de mooiste wedstrijden die ik ooit gezien heb", zegt Eddy Planckaert.

"Het waren allemaal afgepeigerde lijken die over de finish kwamen, met op het einde een heel slimme Paolini."

"Als je ziet dat Sep Vanmarcke, de sterkste man ter wereld, kapot gaat op het einde... Ongelooflijk! Ik heb echt genoten vandaag. Dit was een fantastische koers."

Ook de renners zelf wreven hun ogen uit. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Jürgen Roelandts. "Er was zoveel zijwind dat renners gewoon de kant inreden. Je moest meer dan hard kunnen rijden, je moest ook kunnen sturen."

"Ik ben blij dat ik deze editie gewonnen heb", zegt Paolini. "Een editie getekend door de koude en de wind. Dit was het échte wielrennen."

Niki Terpstra citeerde vorig jaar een songtekst na zijn zege in Dwars door Vlaanderen. Ook nu zat hij weer met een liedje in zijn hoofd. "Riders on the Storm van The Doors. Het was echt ongelooflijk. Ik heb renners gewoon over de weg zien vliegen. Ik ben blij dat ik het overleefd heb."

Ondanks de heroïsche beelden stelden ook veel mensen zich de vraag of dit nog wel verantwoord was. Koersdirecteur Frank Hoste vindt van wel.

"Ik heb nooit overwogen om de koers stil te leggen. Als het écht extreem was geweest, hadden we misschien wel een stukje kunnen neutraliseren."

"Uiteraard kan het nog extremer. Nu waren het rukwinden van 80 km/u. Dat had ook 100 of 120 km/u kunnen zijn. Maar ik moet wel zeggen dat ik dit nog nooit meegemaakt heb. Ik heb 12 jaar gekoerst, maar dit heb ik nog nooit gezien."

"Toen de renners in de Moeren aankwamen, viel het peloton meteen uiteen in tien waaiers. Wiggins zat mee voorin en stak zijn arm naar mij op. Hij vond het niet meer verantwoord. Je zag de renners overal rondvliegen."

"Het was een moeilijke beslissing, maar er zijn altijd renners die toch willen doorrijden. Die hebben hier geen last van en kunnen beter sturen."


Misschien ook interessant: