Gent - Wevelgem

Vanmarcke: 'Ik begon na de koers zelfs te hyperventileren'

Sep Vanmarcke kan de laatste dagen voor de Ronde van Vlaanderen niet zonder twijfels aansnijden. Vanmarcke kleurde mee Gent-Wevelgem, maar kon geen podiumplaats versieren. "Ik was stikkapot", zegt Vanmarcke. "Sep had beter gehoopt en verwacht", klinkt het bij zijn ploeg.

Sep Vanmarcke wou maar al te graag een erg straffe editie van Gent-Wevelgem op zijn erelijst zetten, maar de LottoNL-kopman kraakte in de slotfase. Vanmarcke bolde helemaal afgepeigerd als zesde over de aankomst.

Vanmarcke trok meteen de ploegbus in en was te vermoeid om de pers te woord te staan. Het Laatste Nieuws sprak zondagavond laat nog met Sep Vanmarcke. "Ik was stikkapot", zegt de LottoNL-kopman. "In de teambus begon ik zelfs te hyperventileren."

"De oorzaak? Wellicht een samenloop van omstandigheden: de zware koers, het weer, de ontgoocheling dat ik niet de finale reed die ik wilde rijden, ... In combinatie met het feit dat ik me niet gespaard heb, integendeel."

Vanmarcke woekerde inderdaad weer veel met zijn krachten. "Om het risico op valpartijen te vermijden, koerste ik steevast voorin. Dat was veiliger, maar dat kostte ook veel krachten.

Vanmarcke heeft de 0 dit seizoen nog niet kunnen uitwissen, maar panikeert net voor de belangrijkste afspraken van het voorjaar niet. "Als de vorm er niet is, word je niet 5e in Harelbeke en 6e in Wevelgem. Ik beperk me deze week tot verkennen en anticiperen op wat mijn lichaam mij vertelt. Of dat genoeg is om de Ronde te winnen? Daar kan ik pas zondagnamiddag een antwoord op geven."
Ploeg: "Sep is tot het uiterste gegaan"

Ook ploegleider Nico Verhoeven stelde na de aankomst in Wevelgem vast dat Vanmarcke heel diep was gegaan. "Sep was helemaal perte totale. Hij is tot het uiterste gegaan", klonk het bij Verhoeven.

"Wij kregen in de laatste 20 kilometer ook het gevoel dat het niet zou lukken. Geraint Thomas reed hem uit het wiel en dat is zeer frustrerend voor een renner. Hij heeft hard gewerkt met Debusschere om terug te keren. Toen hij er weer bij was, was het beste eraf."

"Sep droomde ervan om de finale te rijden", zegt Verhoeven. "Hij wist hoe de weersvoorspellingen waren. Dit was een Gent-Wevelgem waar de sterkste renners overbleven en op het einde was het een man-tegen-mangevecht."

"Sep droomde ervan en kreeg dat scenario. Maar hij was niet de beste. Hij was de zwakste van de zes renners voorin. Sep mag wel trots zijn op zijn resultaten. Hij was er en dat is al een verdienste. Maar hij had beter gehoopt en verwacht."

Is er dan mentaal oplapwerk nodig bij Vanmarcke? "Dit zal hem niet uit zijn evenwicht brengen", zegt Verhoeven. "Dit was een momentopname, eentje van net niet. Sep was er waar hij moest zijn, maar er waren 5 renners beter en hij werd uit de wielen gereden."

"Dit kan ook een wake-upcall zijn voor hem. Voor de Ronde van Vlaanderen moet hij de puntjes op de i blijven zetten. Dat doet Sep trouwens altijd. Woensdag verkennen we de Ronde en dan gaan we weer een andere koers voorbereiden."


Misschien ook interessant: