Vuelta al País Vasco

Landa houdt Wellens van de dagzege in Baskenland

Tim Wellens (Lotto-Soudal) heeft net naast ritwinst gegrepen in de Ronde van het Baskenland. Op de zeer steile slotklim moest Wellens medevluchter Mikel Landa (Astana) laten voorgaan. Sergio Henao (Sky) blijft leider.

In de vorige twee bergritten gaven Rodriguez, Quintana en Henao elkaar geen duimbreed toe. Wie nog wat voorsprong wou nemen in het algemene klassement voor de tijdrit van morgen, moest dus vandaag wat ondernemen in een korte, maar pittige rit met acht beklimmingen.

Onze landgenoot Tim Wellens (Lotto-Soudal) had er vandaag zin in. Hij reed van bij de start weg uit het peloton en kreeg al snel het gezelschap van een grote groep.

De 31 vluchters bouwden een maximale voorsprong uit van 4 minuten. Onderweg verzekerde Omar Fraile (Caja Rural) zich van de eindzege in het bergklassement.

Even was er opschudding toen Oliver Zaugg zwaar ten val kwam en roerloos bleef liggen. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar zijn ploeg liet weten dat hij bij bewustzijn was.

In de laatste 20 kilometer van de wedstrijd moesten de renners drie keer over de steile Alto de Aia, met stijgingspercentages tot 28%.

Vijf renners reden weg uit de kopgroep, onder wie Tim Wellens en Mikel Landa (Astana). Wereldkampioen Kwiatkowski sloeg intussen een kloofje met de andere klassementsrenners.

Op de laatste beklimming spatte het veld helemaal uit elkaar. Kwiatkowski werd voorbijgereden door Henao en Rodriguez. Ook Quintana moest het duo laten rijden.

Voorin was Landa de sterkste. Hij liet Wellens en Danielson achter. Onze jonge landgenoot werd knap tweede, op drie seconden van de ritwinnaar.

Een kleine minuut later kwamen Henao en Rodriguez zij aan zij over de finish. De tijdrit van morgen over 18,3 kilometer zal beslissen over de eindwinst in het Baskenland.


Misschien ook interessant: