Giro d'Italia

Boonen: 'Het extreemste wat ik in een grote ronde al meegemaakt heb'

De rustdag gisteren in de Giro was welgekomen voor iedereen, ook voor Tom Boonen. "Het is al heel lastig geweest", zegt Boonen in Het Laatste Nieuws. "We hadden echt wel rust nodig, want dit is het extreemste wat ik in een grote ronde al meegemaakt heb."

"Er wordt gewoon supersnel gekoerst, zeker in de eerste korte etappes. En wat er zaterdag in de eerste 60 kilometer gebeurde, is echt niet normaal. Het peloton lag in 4, 5 stukken. Dat was koersen op het scherp van de snee", zegt Boonen.

"De rit van vrijdag was 264 kilometer lang. Dat was erover. En zondag opnieuw. Daarna nog een verplaatsing van 350 kilometer: het is genoeg om iedereen moe te krijgen. Ik vraag me trouwens af waar lange ritten goed voor zijn in een grote ronde. Dat is kapotmakerij zonder meerwaarde."

Boonen weet nog niet waar de Giro voor hem persoonlijk zal eindigen. "Mijn planning hangt niet af van wat de rest van de ploeg doet. Ik zal de laatste week niet veel kunnen helpen. Uran zit nu in een situatie waarin hij stilaan naar voren kan schuiven en hij niet zo veel ploegmaats nodig heeft als Contador en Aru, die nu eerste en tweede staan."

"Het is mijn plan om naar Milaan te rijden, maar de laatste week van een grote ronde moet je alleen doen als er iets aan vasthangt. Ik heb twee keer de Tour uitgereden: één keer won ik de slotrit in Parijs, één keer nam ik de groene trui mee naar huis."

"Alle andere keren had ik er voor niets bij gereden. Dan ga ik liever naar huis om mijn krachten te sparen. Ik hoor dat graag: renners die zeggen dat ze de Tour uitgereden hebben. Maar veel van hen zijn de rest van het seizoen niks meer waard."


Misschien ook interessant: