Giro d'Italia

Knalprestatie Boem in Giro, Porte verliest tijd

De sprintersploegen hebben zich in de luren laten leggen door de vluchters. Nicola Boem (Bardiani) was de beste van een Italiaans kwartet. Richie Porte was pechvogel in de slotfase, Alberto Contador loopt zo onverwachts verder uit in het klassement.200 kilometer langs de Adriatische kust over een parcours dat, op een klimmetje van vierde categorie na, het best te omschrijven was als biljartvlak. Dat leek gesneden koek voor de sprinters. Met twee tussensprints lagen er bovendien ook onderweg wat punten te rapen voor rode trui.

Vijf Italianen trokken meteen in de aanval. Oscar Gatto, Nicola Boem, Alessandro Malaguti, Alan Marangoni en Matteo Busato kregen nooit meer dan 4'45" voorsprong. Het peloton, waar Lotto-Soudal de hele dag de touwtjes in handen had, leek de situatie perfect onder controle te hebben.

De andere ploegen lieten het werk over aan Lotto-Soudal, maar dat pakte verkeerd uit. Het peloton kwam niet snel genoeg dichterbij en de vijf mochten beginnen dromen van de ritzege toen ze op 20 kilometer van de aankomst nog steeds twee minuten voorsprong hadden.

De droom van Oscar Gatto, op papier de snelste van de vluchters, spatte uiteen op 12 kilometer van de aankomst door een lekke band. Zijn vier medevluchters mochten bikkelen om de ritzege. Marangoni probeerde het met een late uitval, maar Boem ging erop en erover. Dat levert hem ook de rode trui op.

Richie Porte kreeg in de slotfase af te rekenen met mechanische pech en verloor zo in het algemene klassement 47 seconden op de andere favorieten.


Misschien ook interessant: