De Buyst: 'Wellicht grote ronde om sterker te zijn in Rio'

Jasper De Buyst is aan zijn eerste maanden bezig als wegrenner. Bij Lotto-Soudal kon hij zich al uitleven als sprintloods voor Greipel en Boeckmans, maar zijn eigen grote doel blijven de Olympische Spelen van volgend jaar. "Elke keuze die ik nu maak, is belangrijk."

In Rio wil Jasper De Buyst een gooi doen naar een olympische medaille op de omnium. "Ik denk veel aan Rio, ik weet wat mijn ambitie is en daar kruipt heel veel tijd en moeite in. Een jaar en enkele maanden lijkt nog veraf, maar eigenlijk staat dat voor de deur", zegt de jonge Belg.
PhotoNews

"Elke keuze die ik nu maak qua stages, ploeg, materiaal of trainingsarbeid is belangrijk. Er mogen nu geen fouten meer gemaakt worden."

De Buyst loodste André Greipel naar ritwinst in de Ronde van Turkije en deed hetzelfde met Kris Boeckmans in de Tour du Picardie. "Ik ben nu de switch naar de weg aan het maken en dat bevalt me wel."

"Ik voel me ook heel goed bij Lotto-Soudal en krijg veel vertrouwen als lead-out, dat geeft een boost. Als Greipel of Boeckmans wint, dan geniet je daar ook van. Dat is een prettig gevoel."

Hoe ziet de weg naar de Olympische Spelen eruit? "Wellicht rijd ik voor Rio nog een grote ronde om sterker te worden. Dit seizoen staat in het teken van de weg, om sterker te worden en om mijn wegcarrière op de rails te zetten."

"Het pisteseizoen zal ik in twee stukken knippen met een rustperiode na de Gentse Zesdaagse en daarna opbouwen naar het WK baanwielrennen", zegt De Buyst.

"De voorbije jaren heb ik de hele winter afgewerkt, maar als ik dat nu doe dan kan ik nooit mijn vorm rekken tot Rio. Dat is iets om over na te denken: om zowel in februari op het WK als in augustus op de OS top te zijn. Dat is geen makkelijke combinatie."

De Buyst ziet de ene zesdaagse na de andere verdwijnen van de kalender. "Eind jaren 90, begin jaren 2000, toen Iljo Keisse begon, waren er nog 12 à13 zesdaagsen op een jaar."

"Volgend seizoen zijn er nog 5 maximum 6. Dat is een halvering op 10 jaar tijd. Dat is een slecht teken en dan denk ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt door stilaan naar de weg over te schakelen."

"Als de evolutie zo blijft voortgaan, dan is er over vijf of tien jaar misschien geen toekomst meer op de piste. Misschien komt er nog een ommekeer, maar het ziet er niet goed uit."

"Mijn hart ligt bij de piste én de weg. Ik heb altijd gezegd dat ik droom van een wegcarrière. Maar op de piste heb ik alles geleerd en dat zal ik nooit vergeten. Ik zal het ook blijven doen, maar in mindere mate, eerder uit passie.

"Het is een spijtige zaak dat baanwielrennen in een hoekje geduwd wordt. In Groot-Brittannië is dat niet zo en dat merk je in internationale competities, de Britten staan verder. Iedereen leert daar op de piste rijden, elk jong talent komt van de piste. Hier is dat niet zo. Dat kan veranderen, maar dat is een werk van lange adem. Ik heb daar ook tijd in gestoken, maar ik alleen kan dat niet veranderen."


Misschien ook interessant: