Le Tour: MTN wil het Afrikaanse wielrennen op de kaart zetten

Dit jaar neemt met MTN-Qhubeka voor het eerst een Afrikaans team deel aan de Tour de France. Het Zuid-Afrikaanse team zorgt sportief voor een unicum, maar doet ook extra-sportief van zich spreken.

Een Afrikaan die deelneemt aan de Tour, is op zich niet zo uniek. Zuid-Afrika werd het afgelopen decennium door drie renners vertegenwoordigd. Robert Hunter nam in 11 jaar tijd 9 keer deel aan La Grande Boucle.

John-Lee Augustyn stond aan de start in 2008 en Daryl Impey (foto) zal in Utrecht voor de derde keer van het startpodium rijden. In 2013 droeg Impey als eerste Afrikaan overigens al twee dagen de gele trui.

Ook de Noord-Afrikaanse landen Marokko, Algerije en Tunesië hadden in het verleden al vertegenwoordigers in de Tour. In de Tour van 1950 was Noord-Afrika zelfs bijzonder succesvol. Zowel Algerije met Marcel Molines, als Marokko met Custodio Dos Reis behaalde een ritzege. Dat was een tijdsperiode waarin beide landen, onder de vlag van kolonisator Frankrijk, een team deelden.

Tunesië had in de absolute pioniersjaren van de Tour (1913-1914) met Ali Neffati dan weer een deelnemer, die veel kijklustigen oogstte.

Maar een Afrikaans team, dat met een Afrikaanse licentie aan de Tour mag deelnemen, dat was nog nooit gebeurd. Team Barloworld nam in 2007 en 2008 deel aan de Tour. Het werd gesponsord door een Zuid-Afrikaans be

MTN-Qhubeka zal dit seizoen wel met een (Zuid-)Afrikaanse licentie deelnemen aan 's werelds grootste wielerwedstrijd. Het project werd in 2007 opgestart door de Zuid-Afrikaanse ex-wielrenner Douglas Ryder. Met het telecommunicatiebedrijf MTN vond Ryder een grote sponsor in eigen land en het team kon beginnen met wedstrijden te rijden.

Het team begon in 2007 als continentaal team, maar door het aantrekken van de sponsoring van elektronicagigant Samsung in 2012 werd het team gepromoveerd tot het eerste Afrikaanse procontinentale team ooit.

Een jaar voordien was Ryder al in zee gegaan met non-profitorganisatie Qhubeka als cosponsor. Dit akkoord is in de wielerwereld wellicht een onuitgegeven constructie (zie kader).

Vorig seizoen volgde in de Ronde van Spanje dan een eerste hoogtepunt. De Afrikanen mochten meedoen aan de Vuelta. Dat jaar was trouwens al uitmuntend begonnen voor de Afrikanen, toen Gerald Ciolek Milaan-Sanremo won.

Vorig najaar werd dan ook besloten om dit seizoen alles op alles te zetten om voor de eerste keer naar de Tour te mogen. Ryder trok met Boasson Hagen, Farrar, Goss en onze landgenoot Serge Pauwels meer (Europese) ervaring aan, en op 14 januari kwam dan het verlossende telefoontje van Christian Prud'homme.

MTN-Qhubeka mocht voor het eerst naar de Tour. Ryder benadrukt wel dat ondanks de nieuwe Europese renners de focus op Afrikaanse jongens blijft liggen: "In ons team zijn nog steeds 13 van de 23 renners Afrikaans en we zullen altijd jonge Afrikanen boven jonge Europeanen verkiezen."

In de selectie van MTN-Qhubeka voor de Tour zitten ook vijf Afrikanen. Louis Meintjes, die in 2013 vicewereldkampioen werd bij de beloften en dit jaar de Internationale Wielerweek Coppi-Bartali op zijn naam schreef, krijgt het gezelschap van zijn Zuid-Afrikaanse landgenoten Jacques en Reinardt Janse Van Rensburg (geen familie).

Daarbovenop zal Eritrea zijn debuut maken in de Tour. Merhawi Kudus en Daniel Teklehaimanot zullen de eerste twee Eritreeërs ooit in de Tour zijn. Teklehaimanot (foto) won in de afgelopen Dauphiné nog het bergklassement.

De onuitgegeven constructie tussen de wielerploeg MTN en non-profitorganisatie Qhubeka werd in 2011 boven de doopvont gehouden. Het unieke aan heel het project is dat Qhubeka zijn naam geeft aan een wielerteam zonder daar één cent voor te betalen. Integendeel zelfs. Van het prijzengeld dat het wielerteam verzamelt, wordt 10 procent doorgestort aan Qhubeka.

Ryder zei daarover aan Cycle Sport Magazine: "Bij ons gaat wielrennen om meer dan winnen alleen. Er is ook een sociale dimensie en die is net zo belangrijk, misschien zelfs nog belangrijker. Al zijn resultaten natuurlijk ook belangrijk. Door het winnen van wedstrijden wordt de merknaam van ons team sterker en groeit het goede doel Qhubeka."

Foto:   © 2015 MTN-Qhubeka


Misschien ook interessant: