Tour de France

Le Tour: Rodriguez viert, Froome pareert met de glimlach

Joaquim Rodriguez heeft op Plateau de Beille zijn tweede ritzege in deze Tour geboekt. De Spanjaard van Katjoesja was de beste van een lange vlucht. Chris Froome overleefde de speldenprikjes van zijn uitdagers en blijft in het geel.

Het slotakkoord in de Pyreneeën begon met een rush van Lotto-Soudal. Ze gingen meteen op het gaspedaal staan in de strijd om de groene trui, want de tussensprint volgde al na 20 kilometer.

Greipel, op zijn 33e verjaardag, maakte na 20 kilometer het werk af in de tussensprint en sloop tot op twee punten van Sagan. Lotto-Soudal kon weer gaan zitten, een groep van 22 renners schoof in verschillende schuifjes weg.

Onder anderen Bardet, Fuglsang, Kwiatkowski, Rodriguez en Vanmarcke trokken in de aanval. Het team van leider Chris Froome vond het goed zo. De aanvallers kregen een maximale bonus van 13 minuten.

Na de Col de Portet-d’Aspet, waar 20 jaar geleden de Italiaan Casartelli het leven liet, volgde de Col de la Core. Op die klim van eerste categorie kwam Kwiatkowski in de problemen, maar de wereldkampioen slot weer aan en sloop zelfs weg in de afdaling. Vanmarcke en de Oostenrijker Preidler reageerden op de impuls van Kwiatkowski.

Op de derde klim, de Port de Lers (eerste categorie), viel Preidler af. Vanmarcke en Kwiatkowski vonden mekaar in de vallei en trokken samen naar de voet van Plateau de Beille.

De regen, op de top zelfs hagel, viel met bakken uit de hemel. Vanmarcke begon grimassen te trekken en na twee kilometer Plateau de Beille moest hij afhaken. Kwiatkowski ging solo.

De wereldkampioen mocht maar even dromen van de ritzege, want toen Rodriguez in de achtervolging Fuglsang en Bardet overboord kieperde, was het liedje van Kwiatkowski snel voorbij. Rodriguez reed naar zijn tweede ritzege in deze Tour.

In het groepje van de favorieten deelden Contador, Nibali en Valverde speldenprikjes uit, maar Froome en Team Sky gaven geen krimp, ook niet toen Quintana versnelde. Froome en luxeknecht Thomas hadden telkens een antwoord in huis en moesten geen tijdsverlies toestaan.


Misschien ook interessant: