Tour de France

Le Tour: Greipel zet zijn zegeteller in de Tour op drie

André Greipel heeft zijn suprematie in de massasprints nog maar eens in de verf gezet. De Duitser schonk Lotto-Soudal in Valence een derde ritzege na een beklijvend duel tegen landgenoot John Degenkolb. Peter Sagan, onderweg in de aanval, eindigde vierde.

Met een beklimming van tweede categorie op 56 kilometer van de aankomst was het scenario vooraf moeilijk in te schatten: zingt een vlucht het uit tot het einde of grijpen de sprinters een van hun schaarse kansen in deze Tour?

Na veel vijven en zessen kon een groep van negen renners dan toch wat afstand nemen. Opvallend: groene trui Peter Sagan toonde nog maar eens zijn aanvalslust. Hij kreeg het gezelschap van onder meer Kwiatkowski (Etixx-Quick Step), Trentin (Etixx-Quick Step), Pinot (FDJ), Bak (Lotto-Soudal) en Rogers (Tinkoff-Saxo).

De pittige openingsfase had toen al een belangrijk slachtoffer geëist: Mark Cavendish moest snel afhaken en een terugkeer zat er niet in omdat vooral Katjoesja de aanvallers geen vrijgeleide wou geven. Sagan en co kregen niet meer dan 2’30”.

De druk van het peloton was te groot en op 40 kilometer van het einde spatte de kopgroep uiteen. Trentin en Hesjedal zetten moedig door, maar aangezien ook Greipel het lastigste deel van de rit overleefd had, was een sprint onvermijdelijk. Het duo werd tijdig ingerekend.

Zdenek Stybar probeerde de spurt nog te ontregelen met een ultieme uitval, maar de Tsjech werd gegrepen. Lotto-Soudal had wel enkele manschappen moeten opofferen. Greipel ging van ver aan, maar de Duitser hield Degenkolb en Kristoff toch nog af. Sagan beperkte de schade met een vierde plaats, maar hij ziet Greipel toch naderen in de strijd om het groen.


Misschien ook interessant: