Wellens neemt afscheid: 'Ik ben altijd mezelf gebleven'

Bart Wellens heeft gisteren in Ruddervoorde een eresaluut gekregen van zijn ex-collega's en de vele veldritfans. Sporza had een gesprek met de ex-wereldkampioen, die zichtbaar geniet van zijn leven zonder de fiets. "Ik wil nu genieten, maar daar versta ik niet alleen feesten en drinken onder", knipoogt Wellens.

Begin maart kondigde Bart Wellens zijn afscheid van de veldritwereld aan. De 37-jarige Wellens kon in zijn laatste jaren door aanhoudende fysieke problemen de prestaties uit zijn hoogdagen niet meer evenaren.

In Ruddervoorde nam Wellens op gepaste wijze afscheid van zijn ex-collega's en fans. Wellens sprong nog eens op zijn fiets, in het gezelschap van ex-ploegmaats zoals Petr Dlask, Peter Van Santvliet, Jan Verstraeten, Tom Meeusen en Wout van Aert.

"Ja, ik was toch wat zenuwachtig", bekende Wellens na zijn afscheidsrondje aan Sporza. "Maar het was fijn om hier nog eens rond te fietsen met mijn ex-ploegmaats en enkele huidige profs."

In Ruddervoorde bewees Wellens nog eens zijn grote populariteit. Uit zijn geboorteplaats Vorselaar was zelfs nog een supportersbus afgezakt naar West-Vlaanderen.

"Waarom ik altijd zo populair geweest ben? Dat weet ik niet", zegt Wellens. "Misschien omdat ik de enige sporter was die toegaf dat hij graag een pintje dronk?"

"Ik ben altijd mezelf gebleven en ben op sportief vlak ook steeds blijven vechten, ook al reed ik soms op een verloren positie. De supporters zagen dat graag."

Bart Wellens fietste vooral in zijn eerste profjaren een knappe erelijst bijeen, met de wereldtitels in 2003 en 2004 als hoogtepunten. Wat is zijn mooiste herinnering uit zijn veldritcarrière?

"Mijn sprintzege op het WK in Pont-Château (2004) is een van de mooiste aankomstfoto's die ik heb. Die wereldtitel is mijn mooiste overwinning, maar ik kan met opgeheven hoofd terugblikken op mijn volledige carrière. Mijn kinderdromen zijn uitgekomen."

Aanhoudende fysieke problemen, vooral aan zijn rug, hebben Wellens gedwongen om begin dit jaar ietwat verrassend een punt achter zijn carrière te zetten. Wellens benadrukt nog eens dat hij in zijn laatste profjaren hard heeft afgezien.

"Renners die verklaarden dat ze rugpijn hadden, maar toch konden winnen: ik kon hen de nek omwringen", lacht Wellens. "Zij weten niet wat rugpijn is en daar blijf ik bij. Ik voel het nu vooral, na mijn afscheid."

"Ik doe geen oefeningen meer en trek niet meer na de kinesist, maar slik nog dagelijks pijnstillers. Mijn rug is helemaal versleten en op 1 februari volgt een operatie."

Wat brengt de toekomst voor Bart Wellens? Neemt hij een functie op in het crosswereldje? "Ik geef af en toe commentaar en daar ben ik momenteel blij mee", vertelt Wellens.

"Ik zal het veldrijden wel blijven volgen, maar niet 7 dagen op 7. Daar heb ik momenteel geen zin in. Ik wil nu vooral genieten. Dan heb ik het niet alleen over feesten en drinken, maar ook over de tijd met mijn kindjes."


Misschien ook interessant: