Francorchamps, Cyclo-cross

Van Aert ploegt naar de overwinning in Spa-Francorchamps

Wout van Aert (Vastgoedservice) heeft de Superprestige-veldrit van Spa-Francorchamps gewonnen. Hij vierde na een lange solo op het loodzwaar parcours voor Sven Nys en Kevin Pauwels. Het is zijn 13e zege in 13 weken tijd en dat op 13 december. Van Aert verstevigt uiteraard ook zijn leidersplaats in de Superprestige.

Modder, modder en nog eens modder… De arena in Spa-Francorchamps lag er smeuïg en loodzwaar bij, een droomparcours voor Wout van Aert, die al vroeg in het modderpapje roerde.

In de tweede ronde rolde hij vroege vogel Van Amerongen op. Wereldkampioen Mathieu van der Poel is op papier ook wel een modderduivel. De Nederlander ging op jacht naar Van Aert, maar kwam de man met de hamer tegen.

Na een paar slippartijen en een parkeermomentje bergop was hij helemaal van de voorposten verdwenen. “Het trok op niks vandaag”, reageerde Van der Poel na afloop. “Ik kon plots niet meer met een fiets rijden.”

Sven Nys van zijn kant groeide dan weer naarmate de wedstrijd vorderde. Hij was de “best of the rest” en eindigde op tweede plaats.

Ook Klaas Vantornout voelde zich helemaal herboren. De Belgische kampioen leek voor het eerst dit seizoen op weg naar een podiumplek, maar in de slotmeters snoepte Pauwels - zijn ploegmaat nota bene - hem de derde plaats af.

Door de modder ploeterde Wout van Aert naar zijn dertiende zege. "Ik had nooit durven te denken dat mijn eerste versnelling de goede zou zijn", reageerde Van Aert na afloop.

"Of het parcours nog zwaarder mocht zijn? Dit was al lastig genoeg. Maar zulke zware trajecten zijn natuurlijk wel op mijn maat."

"Ik hoop dat ik deze vorm nog kan aanhouden tot de kampioenschappen. Vorig jaar reed ik nu ook heel goed, maar in januari waren er plots enkele jongens even goed als ik. We moeten het vel van de beer dus nog niet verkopen."

   Sven Nys (2e): "Van Aert rijdt vandaag weg van iedereen omdat hij gewoonweg de sterkste is. Het was een mooie, spektakelrijke cross vandaag. Zulke zware veldritten moeten er zijn op de veldritkalender. Aankomsten bergop zijn heel zeldzaam."

   Kevin Pauwels (3e): "Dat ik Klaas nog passeer in de slotmeters? Ik rijd ook voor mijn punten, want dat kan nog belangrijk zijn op het einde van het seizoen. Ik hoop dat hier niets van blijft hangen in de ploeg."

   Klaas Vantornout (4e): "Het is jammer dat Kevin me voorbijrijdt op het einde. Hij gunt me blijkbaar die podiumplek niet. Maar iedereen rijdt voor zijn stekje, het is dus zijn recht. Ik was vooral blij dat ik vandaag weer een beter gevoel had."


Misschien ook interessant: