National Championship, Cyclo-cross, Elite, Belgium

Van Aert: 'Als het zondag niet lukt, dan komt maandag de zon weer op'

Alle veldrijders zijn het volmondig eens: Wout van Aert is zondag de topfavoriet op het Belgisch kampioenschap. Maar wat denkt Van Aert zelf? "Ik weet dat ik de cross op verschillende manieren kan aanpakken. Andere renners hebben minder opties", klinkt het bij Van Aert.

Ook vorig jaar was Wout van Aert de grote favoriet voor het BK, maar in Erpe-Mere had de Vastgoedservice-kopman toen een echte baaldag na onder meer pech.

"Nu is het toch anders", vertelt Van Aert in zijn vooruitblik bij Sporza. "Vorig jaar wist ik niet helemaal wat er op mij zou afkomen. Ik weet nu meer van die druk als topfavoriet. Ik wil het ook nu waarmaken, maar ik voel me er meer klaar voor dan vorig jaar."

Van Aert probeert in bijna elke cross zo snel mogelijk de koers in handen te nemen en de tegenstand te versmachten. "Net als Mathieu van der Poel kan ik gewoon goed gas geven van begin tot einde."

"Dat kan ook zondag mijn tactiek zijn, maar ik kan net zo goed winnen in de sprint. Ik weet dat ik de koers op verschillende manieren kan aanpakken en dat geeft vertrouwen. Andere renners hebben minder opties."

"Maar zondag zal er met een andere insteek gekoerst worden door veel renners, want op een kampioenschap vergeten ze plots de vorige weken. In een andere koers leggen ze zich misschien sneller neer bij de tweede plaats, maar dat zal op het BK niet gebeuren. Het kan dus langer spannend worden dan normaal."

"Dit is niet mijn favoriete parcours"

Wout van Aert kan zondag zijn eerste Belgische driekleur bij de profs veroveren in zijn thuishaven Lille. Volgens sommige concurrenten is het parcours dan ook op maat van Van Aert, maar dat ontkent de thuisrijder.

"Ik zal niet zeggen dat het mijn favoriete parcours is, want ik heb liever een klei-ondergrond en hoge bergen. Maar ik heb hier altijd goed gepresteerd en ik kan dit aan. Al is het parcours lastiger dan het eruit ziet."

Voel Van Aert veel druk? "Winnen hoeft zondag niet, maar ik leg mezelf wel die druk op dat het eens moet lukken. Ik wil het zelf graag, misschien wel het hardst van allemaal. Maar ik heb nog veel kansen. Als het zondag niet lukt, dan komt maandag de zon weer op en kijken we vooruit naar het WK."

"Er wordt overigens altijd gezegd dat zo'n kampioenschap een wedstrijd als een ander is, maar dat is niet zo. Ik denk er al weken aan en dat doe je bijvoorbeeld niet bij de cross in Otegem."

"Ik probeer wel dezelfde tactiek toe te passen. En als het de eerste keer niet lukt, dan ga ik nog eens. Dat moet ik zondag proberen waar te maken."


Misschien ook interessant: