Volta Ciclista a Catalunya

De Gendt voert nummertje op in koninginnenrit Catalonië

De aanvalsdrift van Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) is vandaag eindelijk beloond. In de Ronde van Catalonië kraaide hij victorie op een aankomst bergop na een dagje in de frontlinie. Quintana eindigde tweede en is de nieuwe leider.

Er stond vandaag zware kost op het menu in de Ronde van Catalonië. En Thomas De Gendt had - zoals altijd - grote honger. Hij nam onderweg de tussensprints voor zijn rekening en nam ook de bergtrui mee.

Met Gilbert en acht andere reisgezellen was De Gendt al vrij vroeg op avontuur getrokken. Toen hun bonus bijna de kaap van de 10 minuten rondde, maakte Sky bergop vaart in het peloton.

Voorin was Erviti de beste daler, Weening de beste klimmer en De Gendt de slimste renner. Toen Erviti wegvlamde in de afdaling voor de slotklim, nam De Gendt geen risico's.

Weening klauterde in de eerste klimkilometer meteen het gat dicht op koploper Erviti. De Gendt bleef kilometers lang hangen op een minuut van de Nederlander.

Even leek het erop dat Weening zijn overleden landgenoot Johan Cruijff zou eren met een ritzege. Maar dat was zonder het slotoffensief van De Gendt gerekend.

Twee kilometer voor de top huppelde De Gendt op en over Weening. Bij de favorieten staken Contador en Quintana de boel in de finale nog in brand. De Colombiaan deelde zijn concurrenten een tikje uit en neemt de leiderstrui over van Daniel Martin.

"Ik had eigenlijk de hele dag geen goed gevoel", zei Thomas De Gendt meteen na de finish. "Bergop had ik het moeilijk en ik wou anticiperen op de slotklim, maar toen viel Erviti aan in de afdaling."

"Op de slotklim probeerde ik een regelmatig tempo vast te houden en op 2 kilometer voor de finish zag ik plots Pieter Weening voor mij. Dan wist ik dat ik vol moest aangaan en dat is gelukt."

De Gendt heeft wel iets met 24 maart, want drie jaar geleden won hij op die dag ook een rit in de Ronde van Catalonië. "Dat was mijn laatste zege, drie jaar geleden is lang. Schitterend dat ik opnieuw kan winnen. Ik ben blij met de kansen die ik krijg van de ploeg en wil de ploeg daarvoor bedanken."


Misschien ook interessant: