Vuelta al País Vasco

Diego Rosa werkt weergaloze solo af, Henao onttroont Kelderman

Diego Rosa (Astana) heeft de koninginnenrit in de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven na een weergaloze solo. De Italiaan glipte weg na 33 kilometer en stapte met zijn fiets in de lucht over de streep. Sergio Henao en Alberto Contador vervolledigen het podium. Henao duwt Wilco Kelderman van de troon.

De vijfde etappe in de Ronde van het Baskenland is inmiddels een klassieker: een zware rit in en rond Eibar, met de Alto de Arrate als laatste hindernis van de dag. Een groep van 18 renners koos na 33 kilometer het ruime sop. Onder hen onze landgenoten Sander Armée en Maxime Monfort, bergtrui Stefan Denifl en Diego Rosa.

Die laatste had geen zin in veel gezelschap, dus ging de Italiaan van Astana er even later maar alleen vandoor. In zijn eentje trok hij over de acht beklimmingen van de dag, waarbij hij een pak punten sprokkelde voor het bergklassement en in extremis de eindzege in dat klassement nog binnenrijfde.

De achtervolgende groep viel al snel uit elkaar. Monfort en Armée hielden samen met Verona en Edet het langste stand, maar ook zij werden uiteindelijk bij de lurven gevat door de groep der favorieten.

In die groep stak Mikel Landa het vuur aan de lont met een versnelling, maar toen zijn ploegmaat Henao en Contador hun troeven op tafel gooiden, moest hij passen. Samen met Kelderman, sinds gisteren drager van de leiderstrui, verloor Landa uiteindelijk meer dan een minuut op Henao en Contador. Ook de andere favorieten reden te snel voor Landa en Kelderman, die na een dag zijn leiderstrui al moest afstaan aan Henao.

Op dat moment was Diego Rosa al bijna gedoucht. De Italiaan zag zijn kopman Aru vandaag letterlijk wegvallen, maar redde de meubelen voor Astana door met meer dan drie minuten voorsprong te winnen. De 27-jarige Rosa was zo blij met zijn zege, dat hij op de streep afstapte en zijn fiets in de lucht stak.

De Ronde van het Baskenland eindigt morgen met een tijdrit van 16 kilometer over een golvend parcours.


Misschien ook interessant: